Nyheter Världen

SOS: Barnen i Madaya måste evakueras

Det är kallt i Madaya, och ont om elektricitet. Många värmer sig och lagar mat genom att elda med sopor.
Det är kallt i Madaya, och ont om elektricitet. Många värmer sig och lagar mat genom att elda med sopor.

Alla barn i den belägrade staden Madaya i Syrien måste evakueras, anser SOS Barnbyars Abeer Pamok som nu vittnar om barn kraftigt märkta av hunger. Det är en bild som bekräftas av Unicef.

– Situationen är fruktansvärd i Madaya, och framför allt för barnen. Barnen jag såg där var inte som normala barn. Inga såg friska ut, alla hade problem med hälsan – de tappar tänder, tandköttet blöder och de såg magra och bleka ut.

Abeer Pamok besökte Madaya under torsdagskvällen med den andra hjälpkaravan som körde in med mat och andra förnödenheter.

Nu förhandlas det om att evakuera barnen från staden. SOS Barnbyar vill flytta dem till sitt tillfälliga center i Damaskus.

– Inga barn ska leva under sådana här omständigheter, alla barnen i Madaya behöver evakueras, säger Abeer Pamok till TT.

Tyst och tomt

När lastbilskaravanen kom in i staden var det tyst och tomt, första intrycket var att det inte fanns några människor i staden alls. Men när folk såg hjälparbetarna började de komma ut och ville visa hur de hade det hemma och hur hemsk situationen är. Flera var oroliga för barnen.

– En man jag träffade sade: "Jag behöver inte lämna Madaya men låt bara mina barn komma ut", säger Pamok.

Hon berättar vidare om en liten flicka på 18 månader som såg mycket yngre ut då hon inte hade växt ordentligt på grund av undernäring. Flickan kunde inte heller gå ännu och hennes mamma var mycket orolig:

– Hon sade att hon inte hade några önskemål för dotterns framtid mer än att hon skulle överleva.

Unicef vittnar om svält

Under fredagen bekräftade FN:s barnfond Unicef att det finns flera fall av svår undernäring bland barn i Madaya. Och behoven är stora även i andra delar av landet. Enligt FN finns det runt 450 000 människor instängda på runt 15 platser i Syrien, områden som belägras av regeringsstyrkor, jihadiströrelsen IS eller andra rebellgrupper, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Abeer Pamok fick också höra vittnesmål från människorna i Madaya om hur sjukvården inte fungerar. Det saknas läkemedel och gravida kvinnor ska ha förlösts med kejsarsnitt utan bedövning för att det helt enkelt inte finns någon sådan att tillgå.

– Flera berättade att de förlorat familjemedlemmar på grund av svält. Jag har varit på många ställen och av alla hemska saker jag sett så är det värsta när människor är fångade i en krigszon.

SOS Barnbyar/ TT
– Barnen i Madaya är i desperat behov av all hjälp de kan få utifrån, säger Abeer Pamok från SOS Barnbyar. Här talar hon med människor i den belägrade staden under ett besök på torsdagen.