Nyheter Sverige

Sotig man erkände bockbranden

Gävle 20151227
Gävle 20151227

Gävlebocken spenderade gårdagen med att planera sitt 50-årsfirande, men underbart är kort. I natt brann den traditionella bocken i halm ner till grunden.En berusad man kunde gripas direkt och har erkänt sig skyldig.

Gävlebocken klarade sig över julhelgen men vid tretiden natten till söndag stod den i lågor.

– En polispatrull kände röklukt och konstaterade att bocken brinner, sade Peter Hultqvist vakthavande vid polisen i Gävle till TT tidigare imorse.

Väktare följde efter två maskerade män och en man född 1990 greps.

– Han hade tidningspapper och tändare i fickorna. De båda gärningsmännen var maskerade när de tände bocken.

Fast på film

I en video som Aftonbladet har publicerat syns en person tända på bocken. Personen fattar sedan själv eld, men enligt polisen i Gävle har den gripne mannen inte skadats.

– Jag har inga uppgifter om att han behövde vård, säger Johan Fredriksson vid Gävlepolisen.

Det var inte så svårt att hitta den skyldige. Mannen som greps var berusad, hans kläder luktade bensin, eld hade svett hans hår och han var även sotig i ansiktet. Mannen har erkänt själva gärningen. Brottsrubriceringen är grov skadegörelse.

– Han har förhörts, erkänt och släppts, säger Fredrik Berg på åklagarmyndighetens presstjänst.

Polisen utreder om det finns ytterligare en gärningsman.

"Tack för den här tiden"

Den traditionella julbocken i halm som pryder Slottstorget i Gävle från första advent varje år har blivit känd för att den brunnit eller vandaliserats så gott som varje år sedan den byggdes för första gången 1966.

Bocken, som har ett eget Twitterkonto, skrev i går om att planerna för 50-årskalaset nästa år redan är i full gång. I morse var det däremot mindre muntert: "Ledsen att behöva lämna er för tidigt i år! Tack för den här tiden med er mina vänner! Vi ses nästa år på mitt 50-årskalas!".

Förra året skonades bocken. Kommunen hade då satt in extra bevakning för att skydda den 13 meter höga skapelsen inför gästspelet i Gävles kinesiska vänort Zhuhai i januari. Innan julafton brann även en annan bock – den traditionsenliga granrisbocken i Örebro.