Utbildning Nyheter Världen

Sovmorgon rekommenderas för elever

Elever behöver sovmorgon, enligt en amerikansk läkarorganisation. Arkivbild.
Elever behöver sovmorgon, enligt en amerikansk läkarorganisation. Arkivbild.

Den inflytelserika organisationen American Medical Association (AMA) rekommenderar att elever i högstadie- och gymnasieålder inte börjar skoldagen tidigare än klockan 8.30 på morgonen.

Studier har visat att puberteten innebär en biologisk förändring i sömnrytmen som bidrar till senare läggning och uppvaknande hos tonåringar.

Att inte få tillräcklig sömn kopplas till en mängd fysiska och psykiska problem, som försämrat minne och humörstörningar, liksom försämrat immunförsvar och ohälsosam vikt.

I dag börjar ungefär en av tio amerikanska elever i den aktuella åldern redan klockan 7.30.

– Sömnbrist är ett växande folkhälsoproblem som påverkar landets ungdomar och innebär en risk för psykisk, fysisk och känslomässig stress och rubbningar. Det finns vetenskapliga bevis som starkt pekar mot att ungdomar som får sova ett lämpligt antal timmar mår bättre och presterar och uppför sig bättre i skolan, säger William Kobler, vid AMA:s styrelse.

AMA uppmanar sina läkare att informera lärare, föräldrar och rektorer om vikten av sömn för ungdomar. Ungdomar i 14–17-årsåldern rekommenderas mellan 8,5 och 9,5 timmars sömn per natt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset