Nyheter Toppnyheter Världen

Spänt i grekiska flyktingläger

Flyktingar och migranter väntar på mathjälp i Piraeus.
Flyktingar och migranter väntar på mathjälp i Piraeus.

Grekisk polis stärker sin närvaro i olika läger för flyktingar och migranter efter de senaste dagarnas våldsamheter. Samtidigt befaras spänningarna öka nästa vecka då Grekland ska börja skicka tillbaka människor till Turkiet.

FN:s flyktingorgan UNHCR varnar för att situationen för de tusentals flyktingarna och migranterna i lägren i Atens hamn Piraeus, Idomeni vid gränsen till Makedonien och öar som Lesbos och Samos blir allt sämre.

– Risken för panik och skador på människor på dessa och andra platser är reell, sade UNHCR:s talesperson Melissa Fleming under en presskonferens i Genève, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Hundratals poliser

Under vad som beskrivs som ett krismöte i torsdags, efter en rad incidenter i olika läger, beslutade den grekiska polisen att kraftigt öka sin närvaro i Idomeni och på olika öar i Egeiska havet, rapporterar Kathimerini. Ytterligare 150 poliser ska skickas till Lesbos, Samos och Chios och 105 till direktoratet Kilkis, som ansvarar för Idomenilägret, enligt tidningen.

Enligt vad Kathimerini erfar har även den minister som ansvarar för den grekiska kustbevakningen begärt mer resurser för att kunna anställa ytterligare nästan 300 vakter som bland annat ska övervaka lägret i Piraeus.

På fredagen fick tre personer föras till sjukhus efter ett bråk i ett läger på Chios. Dagen innan skadades åtta personer i ett slagsmål mellan syrier och afghaner i Piraeus, enligt nyhetsbyrån AFP.

Garantier saknas

Över 51 000 flyktingar och migranter som försöker nå norra Europa sitter fast i Grekland sedan länder på Balkan stängt sina gränser. På måndag ska omkring 500 av dessa – syrier, afghaner och pakistanier – skickas tillbaka till Turkiet, i enlighet med det avtal som EU och Turkiet ingick i mitten av mars, enligt AFP.

UNHCR är kritiskt till att människor börjar skickas tillbaka innan rättsliga garantier finns på plats. Enligt FN-organet finns en risk att Turkiet kommer att massdeportera människor till Afghanistan, Iran och Irak där de riskerar att utsättas för våld eller förföljelse, skriver Reuters.

Darko Vojinovic/AP/TT
"Stoppa EU:s krig mot migranter" står det på en skylt i det grekiska lägret i Idomeni.