Nyheter Toppnyheter

Space X skjuter upp dockningsdelar

Space X Falconraket skjuts upp från Kennedy Space Center i Florida. Arkivbild.
Space X Falconraket skjuts upp från Kennedy Space Center i Florida. Arkivbild.

Rymdbolaget Space X gör ett nytt försök att skjuta upp en dockningsadapter som ska göra det möjligt för fler kommersiella farkoster att docka med den internationella rymdstationen ISS.

Adaptern är den första av två som behövs för att bolag som Space X och Boeing ska kunna flyga upp astronauter till rymdstationen, vilket planeras kunna genomföras 2017 och 2018.

Dragon-kapseln som skjuts upp på måndag, om allt går som det är tänkt, innehåller också annan utrustning till rymdstationen. Bolaget ska även försöka att landa raketens förstasteg säkert, vilket man lyckats med flera gånger tidigare.

– Jag är ganska optimistisk just nu och tror att vi kommer att lyckas att landa den. Men ta i trä, för den här typen av manövrar är av naturen svåra, säger Hans Koeningsmann, vicechef för flygpålitlighet på Space X.

Ett tidigare försök att få upp en dockningsadapter till ISS förra året misslyckades när den Space X-raket som skulle transportera utrustningen exploderade strax efter start. Enligt den amerikanska rymdstyrelsen Nasa förstördes utrustning till ett värde av drygt en miljard kronor.

Uppdraget är det nionde av 20 planerade som Space X gör för Nasas räkning. Kontraktet är värt närmare 14 miljarder kronor.