Teknik Tekniknyheter

Spam gav miljardböter

Att skicka spam på Facebook kan bli en kostsam historia.
Att skicka spam på Facebook kan bli en kostsam historia.

Kanadensaren Adam Guerbuez och hans företag Atlantis Blue Capital har dömts att böta över sju miljarder kronor för att ha skickat ut spam på Facebook.

Att skicka ut spam kan bli kostsamt. Det har kanadensaren Adam Guerbuez nu fått erfara. Daily Telegraph uppger att Guerbuez ska ha kommit över lösenorden till ett antal Facebook-konton och använt dessa för att skicka ut reklamspam för hans bolags produkter. Det handlar om bland annat penisförstoring och marijuana, vilket sedan 2003 är olagligt att marknadsföra genom spam i USA. En domstol i San José har nu tilldömt honom böter på över 870 miljoner dollar, motsvarande drygt sju miljarder kronor.

Max Kelly, säkerhetschef på Facebook, uppger dock att han inte förväntar sig att Guerbuez och Atlantis Blue Capital ska betala böterna. Han ser istället domen som ett avskräckande exempel till andra som kan tänkas använda samma metoder.
– Vi kommer att fortsätta lägga resurser på att hitta källorna till sådana här spam och åtala dem, säger han på Facebooks blogg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset