Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Spanien EM-favoriter trots VM-fiasko

Spaniens förbundskapten Vicente del Bosque har efter VM-fiaskot i Brasilien föryngrat sitt landslag, lite i smyg. Arkivbild.
Spaniens förbundskapten Vicente del Bosque har efter VM-fiaskot i Brasilien föryngrat sitt landslag, lite i smyg. Arkivbild.

VM-fiasko och landslagsföryngring till trots – Spanien tillhör favoriterna i EM.

– Varför? Om inte annat för att vi vann EM för fyra år sedan, säger tränaren Vicente del Bosque.

Det började med en chipp. Men före chippen, en frispelning.

Xavi till Fernando Torres, en chipp över Tysklands målvakt Jens Lehmann. 1–0 till Spanien i EM-finalen på Ernst-Happel-stadion i Wien.

I den österrikiska sommarkvällen vann det notoriskt underpresterande spanska landslaget sitt första mästerskap sedan 1964. Förbannelsen var bruten. EM-guldet följdes upp med VM-guld i Sydafrika två år senare och ytterligare en EM-titel 2012.

I Brasilien 2014 kom smällen. Snabbt och skoningslöst. VM blev en kort spansk historia: Två inledande förluster mot Nederländerna (1–5) och Chile (0–2) och den var i praktiken över.

Förlåtande stämning

Men efter de senaste årens segertåg var stämningen i Spanien förlåtande. Förbundskapten Vicente del Bosque fick chansen att förnya "la roja" med sikte på Frankrike och en tredje EM-titel i följd.

Borta är spelare som Xavi, Fernando Torres, David Villa, Xabi Alonso, Juan Mata och Santi Cazorla. Den slipade fotbollsdiplomaten Vicente del Bosque har slussat in en drös oprövade spelare – samtidigt som startelvan förblir rutinerad och stark.

Kvalet gick galant. Nio segrar, en förlust och 23–3 i målskillnad. Men frågan är ändå om ett till stora delar föryngrat spanskt landslag utan givna målskyttar är starkt nog att ta en tredje EM-titel i rad?

– Det finns andra landslag som är guldkandidater, men vi drömmer om att vara bland dem. Vi får se om det är möjligt, säger del Bosque när han på presskonferensen efter Spaniens 6–1-seger mot Sydkorea i början av juni utvecklar sina tankar om det spanska favoritskapet i EM.

"Spanien redo"

Mittfältet är som vanligt fyllt till brädden med spelskicklighet, och så länge Sergio Ramos och Gerard Piqué kan spela ser försvaret tätt ut. De stora frågetecknen finns framför allt i målet och i anfallet.

Iker Casillas eller David de Gea, Vicente del Bosque svarar inte på vem som kommer att vakta målet. Han säger inte heller något om vem av truppens relativt oprövade anfallare som ska göra målen. De har visat sig vara målfarliga i sina klubblag, men varken Álvaro Morata, Nolito eller Aritz Aduriz har kommit upp i ett tvåsiffrigt antal landskamper.

Men Spanien är redo, säger del Bosque. Typ.

– Vi är redo att inleda EM. Redo för att vinna är en annan sak, men vi är redo att börja, säger Vicente del Bosque.

Francisco Seco/AP/TT
David de Gea eller Iker Casillas. Spaniens förbundskapten har inte offentliggjort vem som blir förstemålvakt i EM. Arkivbild.
Paolo Giovannini/AP/TT
Athletic Bilbaos veterananfallare Aritz Aduriz gjorde fler ligamål än någonsin tidigare den gångna säsongen, men är oprövad i landslagssammanhang. Arkivbild.
Paolo Giovannini/AP/TT
Spaniens landslag har förnyats efter VM 2014. Borta är spelare som Xavi, Fernando Torres, David Villa, Xabi Alonso, Juan Mata och Santi Cazorla. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset