Sport

Spanska medier: Storhetstiden över

Andrés Iniesta och Sergio Busquets deppar efter Spaniens förlust mot Italien.
Andrés Iniesta och Sergio Busquets deppar efter Spaniens förlust mot Italien.

I spanska medier är enigheten i det närmaste total om landslagets storhetstid: Den är över nu."Spanien avslutar i Paris en era som inleddes mot samma motståndare för åtta år sedan", skriver El País.

Italien var med hela vägen. Spanien inledde sin gyllene era med en seger på straffar i kvartsfinalen mot "gli azzurri" på Ernst-Happel-stadion i Wien 2008. Där och då skakade "la roja" av sig sin eviga förlorarstämpel.

Fyra år senare nådde laget kulmen när Italien spelades ut fullständigt och mosades med 4–0 i EM-finalen på Olympiastadion i Kiev.

Många ansåg att Spaniens historiska era, med tre raka mästerskapstitlar, var över när laget åkte ur fotbolls-VM i Brasilien redan i gruppspelet för två år sedan. Men det var först i och med förlusten (0–2) i åttondelsfinalen i Saint-Denis som även spanjorerna insåg det till fullo. Och det var Italien som tvingade fram insikten.

En knockad boxare

"Del Bosques era nådde slutet i går på Stade de France", skriver Marca, en av Spaniens största sporttidningar. "Epilogen var ledsam, med en förlust där det är svårt att finna några andra förklaringar än att Italien var bättre."

"Spanien dök upp i Paris som en boxare som knockats av ett tidigare slag, som utdelats av Kroatien, på ett liknande sätt som Holland oväntat gjorde i Brasilien 2014", skriver El País.

Barcelonas mittback Gerard Piqué hade sin analys klar när han pratade med journalisterna efter förlusten på Stade de France: Spanien är inte längre tillräckligt bra. Laget har bra spelare, men är inte på samma nivå som förr, och klarar inte längre av att vinna enbart med hjälp av sin passningsfokuserade spelstil.

"Fantastiska spelare"

Det är inte klarlagt vem som leder Spanien när VM-kvalet inleds i höst. Vicente del Bosque har flaggat för att han kanske kan tänka sig att fortsätta, men spanska medier spekulerar redan om vem som kan bli hans ersättare.

Själv tycker del Bosque dock inte att en era är över.

– Det finns bra spelare, bra ungdomsakademier och klubbarna arbetar på ett bra sätt. Spanien kommer att slåss om titlar i många år, sade han efter förlusten mot Italien.

Hans överman för kvällen, Antonio Conte, höll med.

– De har några fantastiska spelare, inte bara på planen utan även på bänken. Det här en härlig period för spansk fotboll. De har vunnit Champions League och Europa League två år i följd.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset