Nyheter Världen

Spanska valet kan öka Europas oro

Häromdagen lade spanska ultranationalister ut en gigantisk spansk flagga på klippan i Gibraltar. Nu väntar rättegång för tilltaget. Med brexit har Spanien fått förnyat hopp om att åtminstone delvis få kontroll över Gibraltar. Arkivbild.
Häromdagen lade spanska ultranationalister ut en gigantisk spansk flagga på klippan i Gibraltar. Nu väntar rättegång för tilltaget. Med brexit har Spanien fått förnyat hopp om att åtminstone delvis få kontroll över Gibraltar. Arkivbild.

I skuggan av brexit valspurtar de spanska partierna. Resultatet av söndagens val kan mycket väl spä på den europeiska oron.

De stora spanska partierna är alla EU-vänliga och britternas beslut beklagades av politiker från höger till vänster under fredagen, valrörelsens sista pass inför kvällens pompösa kampanjfinaler i storstäderna. Lördagen är traditionellt vigd åt reflektion inför valet.

Efter valet i december kunde ingen regering bildas och nyval blev nödvändigt. Konservativa Partido Popular (PP), som leds av tillförordnade premiärminister Mariano Rajoy, kommer att bli störst igen enligt de sista mätningarna.

Skillnaden mot förra valet är en nybildad vänsterallians, Unidos Podemos, som ser ut att bli större än socialdemokratiska PSOE. Ändå väntas PSOE få en nyckelroll i de nya utdragna regeringsförhandlingarna som av allt att döma stundar.

Katalanskt hopp

En särskild aspekt av brexit är frågan om Gibraltar som ur spansk synvinkel förblivit olöst. Utrikesminister José Manuel García-Margallo var på fredagen snabbt ute och föreslog ett delat styre av den brittiska kronkolonin där hela 96 procent röstade för att inte lämna EU – mycket just för att kunna fortsätta att hålla grannen Spanien stången.

Även den potentiellt explosiva frågan om Kataloniens framtida status kan få näring av brexit. Skottland, med klar majoritet för att stanna kvar i EU, öppnar nu för en ny folkomröstning om självständighet.

Självständighetsivrare i den spanska regionen har redan tidigare pekat på det skotska exemplet och hakar nu på tåget igen. Regionpresident Carles Puigdemont sade på fredagen att om Storbritannien kan lämna EU trots medlemsstaternas motstånd, kan Katalonien mycket väl kräva självständighet utan godkännande från institutionerna i Madrid.

Värsta börsfallet

Brexit fick börsen i Madrid att rasa väsentligt mer än Europas andra stora börser. Ibex 35-indexet föll 12,35 procent, avsevärt mer än efter Lehman Brothers-kollapsen 2008, vilket är det största fallet på en dag i den spanska börshistorien.

Värden för 64 miljarder euro gick förlorade, enligt affärstidningen Expansión. Värst drabbades spanska banker och Telefónica, en av Europas största teleoperatörer, med ras på 15–21 procent.

Enligt finansminister Luis de Guindos har marknaden överreagerat och han lovar att Spanien är "mycket väl förberett" på brexit.

Laura Leon/AP/TT
Spanien går till val på söndag och efter brexit har frågan om Gibraltars status fått ny näring. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset