Nyheter Toppnyheter

Spanskt nyval allt mer sannolikt

Spaniens tillförordande premiärminister Mariano Rajoy (t v) får inte stöd av socialistledaren Pedro Sánchez. Arkivbild.
Spaniens tillförordande premiärminister Mariano Rajoy (t v) får inte stöd av socialistledaren Pedro Sánchez. Arkivbild.

Ytterligare ett nyval i Spanien rycker närmare. Socialistpartiet PSOE tänker rösta emot konservativa PP-ledaren Mariano Rajoy som premiärminister.

Det beskedet gäller "i dag", meddelade PSOE-ledaren Pedro Sánchez på onsdagen efter det första mötet med Rajoy sedan nyvalet den 26 juni, som praktiskt taget ledde till samma dödläge som det ordinarie parlamentsvalet i december; PP är fortfarande störst men kan inte själv bilda regering. För det krävs antingen en koalition eller att andra partier lägger ner sina röster och låter PP ta makten från en minoritetsposition.

Mittenpartiet Ciudadanos tänker lägga ner sina röster. Därmed ökar pressen på PSOE, där höga företrädare anser att partiet bör släppa igenom Rajoy genom att inte rösta nej utan avstå.

Sánchez lovade vid en pressträff att göra allt för att undvika ett nytt val, rapporterade spanska medier som spekulerar i en förhandlingslösning med PP till slut.

En stor majoritet (73 procent enligt opinionsinstitutet Metroscopia) av spanjorerna vill inte ha ett tredje val på kort tid.

Rajoy håller fast vid att han ska söka förtroende som regeringsbildare. En första omröstning i parlamentet sker den 3 augusti och en andra, då det räcker med enkel majoritet, den 5 augusti, uppger regeringskällor för El País.

Till dess måste Rajoy i knallhårda förhandlingar ha säkrat parlamentariskt stöd, förmodligen genom att erbjuda PSOE politiska eftergifter för att inte rösta nej.

Kung Felipe VI väntas nästa vecka inleda en formell samtalsrunda med partierna. Det nya parlamentet samlas den 19 juli.