Nöje TV Melodifestivalen 2016

Specialeffekter tar över schlagern

David Lindgren är tillbaka i Melodifestivalen och bjuder på en avancerad lasershow, som tv-kamerorna hade svårt att fånga under repetitionen.
David Lindgren är tillbaka i Melodifestivalen och bjuder på en avancerad lasershow, som tv-kamerorna hade svårt att fånga under repetitionen.

Laserstrålar, skuggspel och eldfontäner är bara några av alla specialeffekter som artisterna pepprar publiken med under Melodifestivalen i Malmö. "Helt unikt" och "något nytt" är uttryck som återkommer – men alla är överens om låten trots allt är viktigast.

Första repet i Malmö hann knappt starta förrän hundratals laserstrålar fladdrade runt i arenan. Pressfotograferna varnades för att lasershowen kan skada vissa kameror. Och rejält med laser skulle det bli till David Lindgrens låt "We are your tomorrow".

– Jag vill att laser blir som en åttonde medlem i numret, att det är en drivande faktor, säger David Lindgren till TT.

Repetitionen kantades dock av en hel del strul eftersom det visade sig att rök och laser inte var en perfekt kombination. Kamerorna lyckades helt enkelt inte fånga laserstrålarna tillräckligt bra.

– Det känns skithäftigt och skitsnyggt. Nu måste vi bara få till det så att det blir snyggt i bild också. På repet blev det för mycket rök och jag försvann. Jag ritar en kub med lasern och nu syntes inte det alls och det känns det så här "aaaah, vad gör han?", säger Lindgren.

Sticker ute mindre

Drivkraften att skapa maffiga effekter är rent egoistisk, konstaterar han.

– Det här får man inte göra de andra 350 dagarna när man är runt på olika småställen, så det är kul att få slå på stora trumman.

Förr om åren stack ett udda nummer ut betydligt mer än i dag. Nu bjuder var och varannan artist på spektakulär scenshow.

Molly Pettersson Hammar beskriver sitt framträdande som "så mycket mer Molly och mycket mer unikt". På scenen står hon omringad av eldfontäner när hon framför "Hunger".

– Jag tror att numret är väldigt viktigt, det kan ju förhöja en låt så fruktansvärt mycket, säger hon.

"Guden av kreativitet"

Koreografen Fredrik "Benke" Rydman var hjärnan bakom Måns Zelmerlöws bejublade scenshow till "Heroes" i fjol. Nu har Isa Tengblad tagit hjälp av samme man för att göra "I will wait" ännu bättre. Ett stort skynke hissas upp bakom henne och där visas ett avancerat ljusspel.

– Det är grymt att jobba med duktiga människor och han är guden av kreativitet för mig. Han har varit grym på att förstärka låten med ett nummer som gör den mäktigare, säger hon.

Även om mycket krut läggs på pyro och andra specialeffekter är alla överens om att sången är viktigast. Veterantrion – Patrik Isaksson, Tommy Nilsson och Uno Svenningsson – fokuserar på just den när det kommer till bidraget "Håll mitt hjärta hårt".

– Vi försöker ju göra det vi är bra på genom att förmedla och sjunga en fin text. Det blinkar nog en lampa eller två, men det är viktigare med musiken för oss, säger Tommy Nilsson till TT.

Henrik Montgomery/TT
Koreografen Fredrik "Benke" Rydman var hjärnan bakom Måns Zelmerlöws kända streckgubbe till låten "Heroes" i fjol. I år ligger han bakom Isa Tengblads nummer.
Henrik Montgomery/TT
Molly Pettersson Hammar var med i Melodifestivalen i fjol. Och hon är tillbaka i år – med låten "Hunger".