Sport

Speciell debut för Djapanovic

Landslagsdebutanten Jasmina Djapanovic hoppas skjuta Sverige till OS.
Landslagsdebutanten Jasmina Djapanovic hoppas skjuta Sverige till OS.

Få gör landslagsdebut när de redan fyllt 30 år.Men för Jasmina Djapanovic blev drömmen sann, trots att hon nästan slutat drömma själv.– 2016 kommer jag att komma ihåg, säger Höör-spelaren, som nu hoppas skjuta Sverige till OS.

Genrepet inför OS-kvalet, mot Rumänien i Kristianstad i tisdags, var både slutet på en resa för högernian Djapanovic – och början på en helt annan.

– Det var helt sjukt. Jag kände det verkligen, så, i hjärtat under nationalsången. Speciellt med "jag vill leva, jag vill dö i Norden" – då kände jag att "men det vill jag ju". Det är mitt hem. Det kändes verkligen bra och jag blev jättetaggad, säger hon.

Djapanovic kom till H65 Höör 2006, från Serbien, och har varit med hela vägen från division 2-spel till ett topplag i elitserien och Europatiteln i Challenge Cup 2014.

Förra året blev hon svensk medborgare, och när Helle Thomsen tog ut sin OS-kvaltrupp fick hon för första gången chansen att dra på sig den blågula landslagsdressen.

Vänsterhänt

– Jag tog ju inte mitt medborgarskap bara för landslaget, utan för att jag ville vara kvar i Sverige även när jag slutat spela handboll. Jag trodde nog inte att det skulle hända, men som tur är gav Helle mig chansen och det är jag så tacksam för.

Djapanovic är den enda vänsterhänta niometersspelaren i truppen. Även Nathalie Hagman är vänsterhänt, men har i landslaget mest använts som högersexa. Nu ser det dock ut att bli ändring på det.

Hagman ligger tvåa i skytteligan i Danmark, där hon mest öser in mål från nio meter, och både Hagman och Djapanovic ser ut att få vara beredda på att både spela på kanten och bak i banan.

– Det är bra om du kan använda en spelare på flera olika positioner, det gör att man utnyttjas mer, säger Djapanovic, som gjorde ett mål från kanten och ett på skott utifrån mot Rumänien.

Tänker om

Hennes kontrakt med Höör går ut efter säsongen. Tidigare har hon varit inställd på att stanna i Skåneklubben, men landslagsuttagningen har fått henne att tänka om. Kontakter finns med klubbar både i Danmark och i Frankrike, men ingenting är i dagsläget klart.

– Självklart blir man ju riktigt taggad, absolut. Att träna mer, satsa. Man tänker om helt enkelt.

I potten finns förutom ett klubbyte även en eventuell plats i en kommande OS-trupp.

– Svenska ligan är bra, men landslaget är en mycket högre nivå. Det gäller att tänka till inför nästa säsong, säger Djapanovic.