Nyheter Sverige

Spelande bankchef slipper fängelse

Bankmannen spelade bort mer än elva miljoner kronor på trav och andra spel. Arkivbild.
Bankmannen spelade bort mer än elva miljoner kronor på trav och andra spel. Arkivbild.

En före detta bankchef i Värmland spelade bort drygt elva miljoner kronor av bankens pengar. Han döms nu för grov trolöshet mot huvudman – men slipper fängelse. Tingsrätten anser att skyddstillsyn med särskild behandlingsplan är ett lämpligare straff.

Enligt domen råder det inget tvivel om att mannens spelberoende varit orsaken till förskingringen och att det är jämförbart med en psykisk störning.

Bedrägerierna började 2006 men avslöjades först 2013. Bankmannen har lånat ut pengar till både påhittade och verkliga – men ovetande – personer. Totalt handlar det om 55 fall av bedrägliga krediter.

Under rättegången bad mannen samtliga inblandade om ursäkt. Han hävdade också att han hjälpt till under polisutredningen med att ta fram handlingar och svara på frågor. Han ska nu också betala skadestånd, inklusive ränta, till banken på drygt 14 miljoner kronor.

– Vi fokuserade oss på påföljden. Det inser ju alla att det är omöjligt att under en återstående livstid betala tillbaka så mycket pengar. Banken har ju redan skrivit av det här i sina böcker. De räknar säkert inte med att få in de här pengarna. Hur mycket han kommer att kunna betala tillbaka får framtiden utvisa, säger mannens försvarsadvokat Hans Sundberg, till P4 Värmland.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset