Sport

Spelarflykt Frölundas mästarförbannelse

Roger Rönnberg lyfte bucklan efter SM-segern, sedan dess har mästarlaget drabbats av spelarflykt. Något som mästartränaren har kluvna känslor över. Arkivbild.
Roger Rönnberg lyfte bucklan efter SM-segern, sedan dess har mästarlaget drabbats av spelarflykt. Något som mästartränaren har kluvna känslor över. Arkivbild.

För en månad sedan firade Frölunda första SM-guldet på elva år.Sedan kom baksmällan. Göteborgslaget har drabbats av mästarförbannelsen och 13 spelare har skrivit på för andra klubbar.Tränaren Roger Rönnberg hoppas dock att guldhjälten Artturi Lehkonen blir kvar i SHL en säsong till.

Även SM-finalmotståndaren Skellefteå har drabbats av spelarflykt.

TT:s genomgång av Silly Season-läget visar att totalt 25 spelare från finallagen har skrivit på för andra klubbar.

Hittills.

Artturi Lehkonen, som vann slutspelets poängliga, och backen Jacob Larsson har skrivit rookiekontrakt i NHL med Montreal respektive Anaheim.

Det innebär att Frölunda hamnar i Mattias Janmark-läge.

Gör de succé på träningslägret i Nordamerika i september blir de kvar, precis som Janmark blev i Dallas i höstas. Tar de inte en NHL-plats återvänder de.

– Jag tror det är stor chans att båda två spelar hela säsongen med Frölunda, säger Rönnberg till TT.

Bra och dåligt

Succémålvakten Lasse Johansson blev häromdagen klar för Chicago, backarna Lukas Bengtsson (Pittsburgh) och VM-spelaren Oscar Fantenberg (Sotji) försvinner liksom forwardsstjärnan Ryan Lasch som ryktas till Schweiz. För att ta ett axplock.

– Det är tudelat så klart. Å ena sidan vill jag kortsiktigt ha ett duktigt lag och det hade vi i fjol, å andra sidan ingår det i vår plan att utbilda och utveckla spelare och då måste man också glädjas över att spelare får chansen i högre ligor. Nästan alla som lämnar hamnar i högre ligor och då funkar vår utvecklingsmodell.

Rönnberg vill inte svara på om han vill ha in fler nyförvärv, men säger att han redan nu har numerären för nästa säsong.

TT: Har ni truppen just nu för att vinna SM-guld igen?

– Oj, jag vet inte om jag hade den känslan i fjol vid den här tiden, vi har massor med jobb att göra. Får vi inte killarna att växa och utvecklas så blir det svårt, säger Rönnberg.

Tappar fem backar

Skellefteå har också drabbats hårt av spelarflykt, totalt tolv spelare försvinner. Bara den här veckan har tre försvunnit till NHL.

Det är på backsidan det ser tunt ut, fem ut och en in hittills. Dessutom är det fortfarande osäkert med landslagsbacken Niclas Burström där det också ryktas om NHL. Deadline är 15 juni.

– Målvaktssidan är klar och vi är nöjda över forwardssidan. Det är på backsidan vi får lägga krutet, vi kanske behöver två–tre backar beroende på vad som händer med Burström. Det är många som blir brandskattade på backar, så huggsexan där är kanske lite tuffare, säger nye sportchefen Mikael Lindgren.