Sport

Spelarna imponerade av Island

Albin Ekdal, Pontus Jansson, Emir Kujovic och Erkan Zengin under dagens träning på Stade Lèo Lagrange i Saint-Nazaire i Bretagne där svenska landslaget har sin bas under fotbolls-EM.
Albin Ekdal, Pontus Jansson, Emir Kujovic och Erkan Zengin under dagens träning på Stade Lèo Lagrange i Saint-Nazaire i Bretagne där svenska landslaget har sin bas under fotbolls-EM.

Båda matcherna slutade 1–1.Men medan Erik Hamrén och landslaget sågades efter premiären mot Irland hyllades Lars Lagerbäck och hans islänningar efter poängen mot Portugal.– Det är väl som vanligt då. Det är inte någonting vi lägger energi på, säger Emil Forsberg.

Islands historiska första mästerskapspoäng kom mot Portugal i Lyon i tisdags. Reaktionerna var översvallande positiva runt om i Europa.

På sociala medier önskade många svenskar att Lagerbäck hade Hamréns jobb.

Andreas Granqvist var en av flera landslagspelare som följde Islands match via tv och gladdes åt Lagerbäcks framgång. Mittbacken debuterade i landslaget under Lagerbäck.

– Jag, vi, vet att han är en otroligt skicklig tränare. Island är otroligt starkt taktiskt defensivt och vill ligga på kontring. De gjorde det bra. De gjorde det bra i kvalet och fick en bra start på mästerskapet.

Kort minne

– Men det var tillfälligheter också. Portugal hade fem chanser som de borde ha gjort mål på, så det hade kunnat vara 5–0 i halvtid och då hade det varit ett helt annat snack i dag, säger han.

Granqvist tycker också att det svänger väl fort kring Lagerbäck och att minnet verkar vara kort hos många.

– Han var inte så omtyckt i sista kvalet (till VM 2010) med Sverige och jag tror han är mer omtyckt på Island än vad han är i Sverige.

– Jag tyckte han var ganska populär när han tog oss till fem raka mästerskap, sedan misslyckades vi i hans sista VM-kval. Folk ville kanske ha förnyelse under den tiden han var där. Nu har han gjort det bra med Island och då tycker folk att han är bra igen helt plötsligt.

Kujovic imponerad

Emir Kujovic imponerades av de isländska spelarnas inställning.

– En väldigt stark kämpainsats av Island, trots att de kanske inte spelade fantastiskt. De spelade efter sina förutsättningar. En poäng mot Portugal är starkt, säger han.