Nöje Nyheter Världen

Spionmål mot journalister uppskjutet

Svenska Pen protesterar utanför Turkiets ambassad, tillsammans med Amnesty, Journalistförbundet, Reportrar utan gränser och Svenska stödkommittén för mänskliga rättigheter i Turkiet.
Svenska Pen protesterar utanför Turkiets ambassad, tillsammans med Amnesty, Journalistförbundet, Reportrar utan gränser och Svenska stödkommittén för mänskliga rättigheter i Turkiet.

Rättegången mot de turkiska journalisterna Can Dündar och Erdem Gül har skjutits upp igen. De båda riskerar livstids fängelse, anklagade för spioneri, för ett avslöjande om vapensmuggling.

– Den här rättegången är avgörande för tryckfrihetens framtid i Turkiet, säger Elisabeth Olin vid svenska Pen, som var på plats när rättegången mot de båda journalisterna inleddes i Istanbul den 25 mars.

De två journalisterna riskerar livstids fängelse på grund av ett avslöjande i tidningen Cumhuriyet, som sades visa hur den turkiska underrättelsetjänsten försöker smuggla vapen till islamister i krigets Syrien.

Men när rättegången återupptogs på fredagen bestämde domstolen att den ska skjutas upp till den 6 maj.

I en annan domstol i Istanbul ställdes samma dag fyra akademiker inför rätta, misstänkta för att sprida "terroristpropaganda", sedan de skrivit under ett upprop mot den turkiska militäroffensiven mot PKK-gerillan i sydöstra Turkiet.

Båda rättegångarna ses som test för press- och yttrandefriheten i Turkiet, som blivit allt hårdare kringskuren under president Recep Tayyip Erdogan.

– Jag önskar att Sverige vore mer offensivt och fördömde det tvåfrontskrig som Erdogan för mot medier och mot kurderna, säger Elisabeth Olin, som på fredagen deltog i en manifestation utanför Turkiets ambassad.

Kayhan Ozer/AP/TT
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har tidigare sagt att de båda åtalade journalisterna ska få "betala ett högt pris" för avslöjandet. Om de fälls kan de dömas till livstids fängelse. Arkivbild.
Emrah Gurel
Can Dündar och Erdem Gül står åtalade för spionage, sedan de publicerat ett avslöjande som sades bevisa att den turkiska underrättelsetjänsten smugglar vapen till islamister i Syrien. Arkivbild.

Läs också