Nyheter Sverige Sverige-topp

Splittrade reaktioner på tiggeriförbud

Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S). Arkivbild.
Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S). Arkivbild.

Civilminister Ardalan Shekarabis (S) idéer om ett tiggeriförbud blottar en tydlig spricka inom Socialdemokraterna och väcker både förvåning och protester från regeringskollegan Miljöpartiet.Men statsminister Stefan Löfven säger att han vill bli av med tiggeriet.

Shekarabis försöksballong om ett tiggeriförbud möts av blandade reaktioner. De tunga socialdemokratiska kommunalråden i Stockholm och Göteborg gör tummen ned, liksom Miljöpartiet. Andra S-kommunalråd är mer positiva. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) backar upp Shekarabi medan Stefan Löfven försöker gjuta olja på vågorna.

– Det finns inget sådant förslag, försäkrar han men tillägger:

– Vi vill bli av med tiggeriet för att det inte är förenligt med den svenska modellen. Men exakt hur vi ska göra får vi komma fram till. Det finns inte bara en lösning.

Inte lösningen

Flest tiggare finns i storstäderna, men Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) säger nej till tiggeriförbud.

– Jag ser inte att vi kommer att införa något tiggeriförbud i Stockholm. Ett tiggeriförbud är att ge sig på ett symptom, det är inte där grundorsaken finns, säger hon till TT.

Kollegan i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson (S), har samma uppfattning.

– Självklart behöver vi hjälp med att jobba med människor som befinner sig i fattigdom, det jobbar vi med också i Göteborg. Men jag tror inte att tiggeriförbud är lösningen, säger hon.

Bör övervägas

Ylva Johansson (S) säger däremot att ett tiggeriförbud absolut bör övervägas:

– Det finns inget förslag från regeringen om tiggeriförbud. Jag tycker dock att man bör överväga alla åtgärder för att komma tillrätta med detta, även ett förbud.

Kommunalrådet i Kalmar Johan Persson (S) är också positiv.

– Jag välkomnar att regeringen nu öppnar för en diskussion om detta. Ingen kan påstå att dagens situation är en långsiktig lösning för att bekämpa fattigdom, säger han.

Miljöpartiet säger dock nej redan nu.

– Förbud är inte en lösning för den här gruppen, säger socialborgarrådet i Stockholm Åsa Lindhagen, som får stöd av partiets gruppledare i riksdagen Maria Ferm.

SD:s hemmaplan

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra ställer sig dock positiv till ett förbud.

– Det är på tiden att regeringen inser att det här är ett problem. Men det ser ut som regeringen får börja diskutera frågan med sig själv, säger hon till SVT Nyheter.

Statsvetaren Jonas Hinnfors ser en allt tydligare dragning mot polisiära insatser och förbud från S.

– Partiledningen har successivt manövrerat i den här riktningen, vilket naturligtvis inte nödvändigtvis leder till ett tiggeriförbud. Men att pröva att diskutera möjligheten till lokala tiggeriförbud kan kanske ha funktionen av en prövande inställning eller försöksballong. I stora drag innebär väl annars Shekarabis förslag att S på ännu ett område börjar diskutera frågor som inte i första hand utgör hemmaplansfrågor utan snarare utgör SD:s hemmaplan, säger han.

Janerik Henriksson/TT
Civilminister Ardalan Shekarabi (S). Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset