Nyheter Toppnyheter Världen

Sprängde sig bland påskfirande barn

Räddningsarbetarna möttes av kaotiska scener efter explosionen i Lahore som krävde dussintals liv.
Räddningsarbetarna möttes av kaotiska scener efter explosionen i Lahore som krävde dussintals liv.

Påskfirare – däribland många barn – har dödats i ett blodigt bombattentat i den pakistanska staden Lahore. Minst 69 människor befaras ha dött.En sunniextremistisk grupp har tagit på sig massmordet.

Uppgifterna om minst 69 döda och över 300 skadade återges av tv-kanalen Geo, som åberopar sjukvårdare och poliser. En läkare på Jinnahsjukhuset i Lahore sade, när man redan hade räknat till 40 döda, till nyhetsbyrån AFP att tillståndet är kritiskt för många av de skadade. Många opereras akut.

– Vi fruktar att dödstalet kommer att stiga avsevärt, säger Salman Rafique, vid Punjabs hälsovårdsmyndighet, enligt Reuters.

Påskfirandet pågick i parken där explosionen inträffade på söndagen. Enligt polisen var det en självmordsbombare som sprängde sig. Illa tilltygade kroppsdelar låg efteråt strödda på marken.

– Eldsflammorna var så höga att de nådde ovanför träden, och jag såg kroppar flyga genom luften, säger Hasan Imran, som tog en promenad i parken när bombdådet inträffade, till Geo.

Kvinnor och barn

De flesta av de skadade är kvinnor och barn och de har förts till många olika sjukhus i staden. Också bland dödsoffren är kvinnor och barn i majoritet, säger Mustansar Feroz, polisbefäl på plats, till Reuters.

Pakistans armé har nu satts in för att bistå räddningsarbetarna på plats efter dådet.

Explosionen inträffade på en parkeringsplats vid Gulshan-e-Iqbal-parken i åttamiljonerssstaden Lahore, där en mängd familjer tillbringade påskdagen. Det är en stor park med många ingångar och explosionen skedde bara några meter från barnens karuseller. Det var ovanligt mycket folk i parken på grund av den kristna storhelgen.

För drygt en vecka sedan dödades 15 människor i bombdåd mot två kyrkor i Youhanabad i Pakistan, skriver Geo.

Den sunniextrema rörelsen Tehreek-e-Taliban Pakistan har tagit på sig söndagens massmord i Lahore. Enligt jihadistorganisationen var målet kristna.

"Vettlöst dödande"

"Jag är förkrossad över det vettlösa dödandet av oskyldiga människor i dag i Lahore. Mina tankar går till offren och deras familjer och vänner", kommenterar fredspristagaren Malala Yousafzai attentatet, enligt Geo.

"Varje liv är dyrbart och måste respekteras och skyddas", framhåller hon.

Pakistanexperten Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, säger att Punjabområdet har "radikaliserats hårt" de senaste 15 åren.

– Men det är framför allt i storstaden Lahore. På den omgivande landsbygden finns det kvar en helt annan kultur av samexistens mellan religiösa grupper inklusive kristna och muslimer, säger han.

Eftersträvar terrorvälde

Widmalm beskriver de extrema gruppernas verksamhet som att de försöker skapa ett slags "terrorvälde".

– Det är återkommande problem med stora attentat av det här slaget i Pakistan – tyvärr, säger han.

Han pekar på att en del extremistiska grupper inte har dragit sig för att attackera barn, skolor, moskéer och minoriteter: både kristna och shiamuslimer. Grupperna började växa redan på 1980-talet under Sovjetunionens krig i Afghanistan. De är framför allt motståndare till den pakistanska regeringen, som efter 11-septemberattackerna 2001 sågs som "förrädare" sedan den tvingats stödja USA:s politik i regionen.

Anjum Naveed/AP/TT
Pakistansk polis tar till tårgas mot demonstranter i Islamabad i dag.
K M Chaudary/AP/TT
Påskbön i en kyrka i Lahore i Pakistan, där ett attentat har riktats mot påskfirare.