Nyheter Världen

Sprängladdning skadade tre i Istanbul

I januari dödades elva tyska turister när en självmordbombare sprängde sig i Istanbul. Arkivbild.
I januari dödades elva tyska turister när en självmordbombare sprängde sig i Istanbul. Arkivbild.

Minst tre människor skadades när en mindre sprängladdning detonerade i Turkiets största stad Istanbul på lördagen.Tidigare under dagen hade USA:s ambassad varnat amerikanska medborgare för att det finns troliga hot mot populära turistmål i Turkiet, i synnerhet Istanbul och Antalya.

Sprängladdningen exploderade vid en busstation i distriktet Mecidiyekoy på Istanbuls europeiska sida, rapporterar AFP och hänvisar till den turkiska nyhetsbyrån Dogan.

De tre ska endast ha fått mindre skador.

Utfärdat resevarning

Händelsen inträffade strax efter att USA via sin ambassads officiella webbsajt utfärdat en resevarning där amerikaner uppmanas att iaktta största vaksamhet om de besöker populära kvarter i Istanbul och semesterorten Antalya.

Tidigare har även Israel varnat för "överhängande risker" för attacker.

Efter en rad attentat i huvudstaden Ankara och megastaden Istanbul har Turkiet försatts i högsta alarmberedskap.

Svenska UD avråder inte från resor till Istanbul, Ankara eller Izmir och inte heller till turistorterna vid Medelhavskusten. Däremot uppmanas svenskar att inte besöka gränsområden till Syrien och Irak. Även UD konstaterar att risken för terrordåd har ökat under den senaste tiden.

Kontrollerad sprängning

Hittills i år har Turkiet skakats av fyra dödliga attacker, två i Istanbul och två i Ankara. Den 12 januari dödades elva tyska turister, då en självmordsbombare utlöste en sprängladdning i den historiska stadsdelen Sultanahmet, en turistmagnet i Istanbul.

På lördagen spärrade också polisens bombenhet av Taksimtorget i Istanbul och genomförde en kontrollerad sprängning av en väska, säger ett vittne till Reuters. Beredskapen var redan skärpt i staden inför ett toppmöte som Organisationen för islamiskt samarbete ska hålla där kommande vecka.