Nyheter Sverige Sverige-topp

Språkrör försöker rädda bilden av MP

I Sverige skakar man hand med både män och kvinnor, tycker statsminister Stefan Löfven.
I Sverige skakar man hand med både män och kvinnor, tycker statsminister Stefan Löfven.

Miljöpartiets språkrör försöker rädda bilden av partiet efter kritikstormen.De slår i ett öppet brev fast att män och kvinnor ska behandlas lika och att extremism aldrig får accepteras.

Brevet vänder sig till medlemmar och sympatisörer. Det innehåller riktlinjer för hur man ska uppföra sig i Miljöpartiet. Språkrören känner sig tvingade att slå fast att kvinnor och män ska behandlas "likvärdigt och med samma respekt".

Bakgrunden är att den avhoppade partistyrelsekandidaten Yasri Khan inte vill ta kvinnor i hand av religiösa skäl. Ändå hade han nominerats av partiets valberedning.

Svårt att förstå

Efter ett dygns tystnad gick språkröret Gustav Fridolin ut i medierna för att förklara hur han ser på att inte vilja skaka hand med kvinnor.

– Jag har alltid haft svårt att förstå sedvänjan, men att det fanns så många som inte kände sig respekterade över hans sätt att hälsa, det förstod jag först de sista dagarna, säger Fridolin.

– Tar man män i hand ska man också ta kvinnor i hand.

I det öppna brevet står också att extremism aldrig ska accepteras. Om en MP-politiker råkar hamna på en tillställning där extremister deltar ska de markera mot sådana åsiktsyttringar.

Irritation

Bakgrunden är den middag där den nu avgångne bostadsminister Mehmet Kaplan deltog och där även en företrädare för turkiska Grå vargarna var med.

Språkrören skriver också att människor med alla bakgrunder och religioner ska känna sig välkomna, men att man "aldrig ska bli ett parti för människor med alla slags värderingar".

I Socialdemokraterna har det funnits en irritation över hur Miljöpartiet har hanterat den senaste veckans kritikstorm.

– Det har varit en tung period, det är inte tu tal om annat, säger statsminister Stefan Löfven.

Intern kritik

Statsministern säger sig nu vara förvissad om att hans regeringspartner reder ut situationen och att man "dragit lärdomar". Han har haft flera samtal med språkrören för att försäkra sig om att åtgärder vidtas.

Det är dock inte säkert att oron i MP är över. Miljöpartisten Karin Svensson Smith, ordförande i riksdagens trafikutskott, är kritisk till språkröret Fridolins uttalande om att han inte känt till att så många kvinnor blir kränkta av att en man inte vill ta i hand.

– Han har missat att kvinnor känner sig kränkta om man inte tar en hand när vi sträcker fram den, säger hon till SVT:s Rapport.

Partiets biståndspolitiska talesperson Pernilla Stålhammar tycker att partiledningen tydligare borde ha fördömt det som skett.

– Det finns en klick i partiet som styr med järnhand där inte alltid gräsrötter eller vi andra demokratiskt valda personer kommer fram, säger hon till Rapport.

Skaka hand

Statsminister Löfven säger att i hans parti måste förtroendevalda ta både män och kvinnor i hand.

– I Sverige hälsar man på varandra. Man tar både kvinnor och män i handen, säger statsministern.

Stefan Löfven vill inte ge några besked om när en ny bostadsminister efter Mehmet Kaplan ska utses. MP kan inte vara helt säkert på att få behålla den posten.

– Det finns olika alternativ att göra den här regeringsombildningen på och det är det jag funderar på, säger Löfven.

Marcus Ericsson/TT
Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). Arkivbild.