Nyheter Sverige

Språkrören slår fast vad som gäller

Språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin slår fast vilka värderingar som gäller i öppet brev. Arkivbild
Språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin slår fast vilka värderingar som gäller i öppet brev. Arkivbild

Miljöpartiets språkrör känner sig nu nödgade att i ett öppet brev förklara partiets värderingar för medlemmar och sympatisörer."Vi ska aldrig bli ett parti för människor med alla slags värderingar", skriver de.

Anledningen till det öppna brevet sägs vara att "det har uppstått tvivel kring våra värderingar", skriver de och redogör sedan för vad som gäller i Miljöpartiet.

Partiföreträdare ska inte figurera i samma sammanhang som extremister. Nolltolerans råder alltid mot varje form av rasism. "Vi behöver vara tydliga med att det inte går att vara emot viss rasism och vända ens ett halvt öga från annan rasism", skriver språkrören. Några dubbla måttstockar, där man ställer vissa krav på muslimer eller andra minoriteter som man inte ställer på andra, ska inte förekomma.

Kvinnor och män ska behandlas lika, slår Fridolin och Romson också fast. Miljöpartiet ska inte heller skylla på eller recensera medier. Här kritiserar språkrören att "allt för många miljöpartister" den senaste tiden kritiserat granskningen av partiet.

Nu ska nya rutiner tas fram för hur förtroendevalda i partiet ska agera till exempel när man blir inbjuden till olika sammanhang. Partisekreteraren ska inleda en värderingsdiskussion mellan medlemmarna.