Nyheter Världen

Spurt för att locka Chicagos svarta

Chicagobon Akeya Channell tänker rösta på Hillary Clinton i tisdagens demokratiska primärval i Illinois.
Chicagobon Akeya Channell tänker rösta på Hillary Clinton i tisdagens demokratiska primärval i Illinois.

Florida, Ohio och Illinois är de tyngsta staterna när primärvalen i USA går in i ett avgörande skede.I sin födelsestat Illinois ser Hillary Clinton ut att ha en fördel gentemot Bernie Sanders i kampen om att bli Demokraternas presidentkandidat – inte minst bland minoritetsgrupperna.

– Vi har pratat mycket i kväll om hur folk litar på Hillary, för vi har lärt känna henne. Hon kom inte från ingenstans och ville få oss att rösta på henne, säger 32-åriga Akeya Channell.

Hon är en av ett hundratal svarta väljare som samlats på en bar i centrala Chicago, under parollen "Black professionals for Hillary" (Svarta yrkesarbetande för Hillary). För Channell är beslutet enkelt när hon väljer mellan den förra utrikesministern och Vermontsenatorn Bernie Sanders.

Förtroende

– Jag vet inte vem Bernie Sanders är. Gör du? Jag har studerat politik i fyra år och inte en enda gång dök hans namn upp. Inte i någon bok, inte i någon artikel, inte i en enda mening, säger hon

– Förtroende är en viktig sak. Och om vi inte känner honom, hur ska vi kunna lita på honom?

Flera väljarundersökningar inför tisdagens primärval i Illinois (ett av fem under den så kallade "lilla supertisdagen" då bland annat även Ohio och Florida går till valurnorna) tyder på att Clinton leder över Sanders, både nationellt och här. Mönstret känns igen sedan tidigare primärval – Sanders skapar entusiasm bland vita, liberala men har svårt att locka röster från olika minoritetsgrupper. Enligt tidningen Chicago Tribune är skillnaden tydligast bland svarta väljare, där Clinton har stöd av 76 procent jämfört med bara 16 för Sanders.

– Som utrikesminister har Hillary etablerat relationer inte bara i landet utan i hela världen. I det klimat vi är nu, konstant på gränsen till krig med någon, tror jag att sådana relationer kommer bli jätteviktiga, säger Channell.

"Ärlighet från Sanders"

Men mingelkvällen i Chicago har inte bara lockat de redan frälsta. Ensam i baren står 50-årige Jordan Townes. Han har inte ändrat åsikt efter att ha lyssnat till Clintonförespråkarnas argument, och tänker lägga sin röst på Bernie Sanders.

– Jag känner att Hillary Clinton skulle ge oss ett status quo. Hon säger vad folk vill höra, jag upplever en annan ärlighet från Bernie Sanders. Det är min magkänsla, säger han.

– Och jag glömmer inte att Hillary var med och röstade för att ge president Bush mandat att ta oss ut i krig i Irak.

Jordan Townes upplever att det starka svarta stödet för Clinton främst kommer från den äldre generationen.

– Unga människor börjar se vad Bernie Sanders går för. Jag ser unga människor med en energi som jag inte har sett förut, inte ens med Barack (Obama), säger han.

– Men jag tror ändå inte att Sanders vinner. Att han vann i Michigan var enormt, men hela strukturen med superdelegater är emot honom.

Övertygad om seger

Bernie Sanders hoppas på tisdagen upprepa den överraskande skrällsegern från Michigan och ta hem Ohio. Om han inte gör det lär Hillary Clinton få en nära nog ointaglig ledning. Samtidigt finns det ett betydligt viktigare val framöver, menar Townes. Han tror att Demokraternas kandidat – vem det än blir – vinner presidentvalet i november.

På den punkten är Jordan Townes överens med Akeya Channell. Och hon är bergsäker på att Hillary Clinton kommer att sopa banan med affärsmannen Donald Trump, om det blir de två som gör upp i höst.

– Oh yeah! Jag skulle kunna besegra Donald Trump, säger hon.

Carl Göransson/TT
Jordan Townes stödjer Bernie Sanders i tisdagens demokratiska primärval i Illinois.
Carolyn Kaster/AP/TT
Den tidigare utrikesministern och presidentaspiranten Hillary Clinton hoppas kunna dra ifrån motståndaren Bernie Sanders genom "lilla supertisdagens" primärval i Florida, Ohio, Illinois, North Carolina och Missouri.
Carolyn Kaster/AP/TT
Hon valtalar, möter lokala ledare och kramar bebisar. Här kampanjar Demokraternas Hillary Clinton i Ohio inför "lilla supertisdagens" viktiga val.
Carolyn Kaster/AP/TT
Vänsterdemokraten och Vermontsenatorn Bernie Sanders hoppas på framgångar för sin presidentvalssatsning under "lilla supertisdagen", då primärval hålls i Florida, Ohio, Illinois, North Carolina och Missouri.
Matt Rourke/AP/TT
Presidentaspiranten Bernie Sanders skapar stor entusiam bland vita, liberala och unga. Här en anhängare i den viktiga delstaten Ohio.