Sport

Spurten är Bahtas EM-guldvapen

Meraf Bahta under friidrotts-EM i Amsterdam.
Meraf Bahta under friidrotts-EM i Amsterdam.

Meraf Bahta har ett EM-guld att försvara.Vinnarvapnet finns i spurten – frågan är bara om svenskan hänger med Yasemin Can hela vägen dit.– Jag ska bara försöka hänga på, säger Bahta.

Meraf Bahta har landat i Amsterdam för att på lördagskvällen försöka försvara det två år gamla guldet från friidrotts-EM i Zürich.

Uppgiften kunde ha varit enklare.

Kenya-födda 19-åringen Vivian Jemutai, som numera tävlar för Turkiet under namnet Yasemin Can, har i år sprungit tolv sekunder snabbare än Meraf Bahta på 5 000 meter. Dessutom vann hon i onsdags EM-finalen på 10 000 meter i överlägsen stil, efter att ha avgjort loppet tidigt.

– Jag tror säkert hon försöker göra så igen, men jag kan bara försöka hänga på, säger Meraf Bahta.

TT: Dina chanser att vinna guld igen?

– Det är svårt att säga. Men jag hoppas, jag ska göra mitt bästa och hoppas att det går bra.

– Det känns kul att komma tillbaka till EM, jag är väldigt glad att jag är på plats nu. Jag är sugen på att tävla.

Spurtvann senast

27-åriga Meraf Bahta har en sällsynt förmåga att vinna spurtuppgörelser. Det kan se ut som att en konkurrent är på väg förbi henne, men då har Bahta ofta en växel till att lägga i som svar. Det var så hon kämpade ner Nederländernas Sifan Hassan i kampen om EM-guldet senast.

Tränaren Ulf Friberg har också svårt att se hur Bahta ska kunna förlora om avgörandet landar i en spurt.

– Det här (Can) är ändå en tjej som kommer från 10 000 och som springer längre sträckor, hon har inte den 1 500-meterskapacitet som Meraf har. Men om de har gjort sin läxa så springer hon fort, om inte från första metern så i alla fall ganska snart. Det tror jag, säger han.

"Får ingen hjälp"

Sett till personbästa och årsbästa i startfältet är Can en klar guldfavorit, medan Bahta ser ut att ha mycket goda chanser att ta ett silver.

– Hon (Can) har gjort 14.37, tolv sekunder bättre än Meraf – det är ganska mycket. Samtidigt får hon ingen hjälp, så det beror på hur bra hon är på att springa själv, säger Friberg.

– Men hon såg jättebra ut i onsdags när hon leende sprang in på 31.12 och "pers" med 18 sekunder.

Bahta har å andra sidan inte tävlat på 5 000 meter sedan hon satte svenskt rekord i Rabat i maj. Och hon känner sig i bättre form nu än vid guldet i Zürich.

– Det känns så, som att jag är starkare i kroppen, säger Bahta.

Strax efter 21-tiden på lördagskvällen visar det sig hur långt det räcker.