Nyheter Toppnyheter Världen

Stänger gränsen för palestinier

Inga palestinier kommer att få resa in i Israel till och med söndag, enligt den israeliska armén. Arkivbild.
Inga palestinier kommer att få resa in i Israel till och med söndag, enligt den israeliska armén. Arkivbild.

Israels armé stoppar palestinier från att resa in i Israel till och med söndag, efter att fyra personer dödats i ett terrorattentat i Tel Aviv i onsdags.Men USA och FN varnar Israel för att använda sig av kollektiv bestraffning av palestinier.

– I enlighet med regeringens direktiv och utvärderingen av den nuvarande situationen, så kommer all passage från och med i dag från Gazaremsan och Judéen och Samarien (Västbanken) endast att vara öppen för palestinier i medicinska och humanitära fall, säger en talesperson för den israeliska armén.

Reportrar från nyhetsbyrån AFP säger dock att de sett ett stort antal palestinier korsa gränsen från ockuperade Västbanken, även efter att förbudet skulle ha trätt i kraft.

"Kollektiv bestraffning"

I går meddelade Israel också att landet drar in inresetillstånden för 83 000 palestinier inför den muslimska fastemånaden ramadan, samt att man förstärker den militära närvaron på Västbanken.

Något som enligt FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, Zeid Ra'ad al-Hussein, "kan gränsa till olaglig kollektiv bestraffning som bara ökar känslan av orättvisa och frustration hos palestinierna."

USA varnar

Även USA uppmanar Israel att inte kollektivt bestraffa oskyldiga palestinier.

– Vi förstår den israeliska regeringens önskan att skydda sina medborgare och vi stödjer starkt deras rätt att göra det, men vi hoppas att alla åtgärder de vidtar är utformade med hänsyn till hur de påverkar de palestinier som bara försöker klara av sitt vardagsliv, sade amerikanska UD:s talesperson Mark Toner.

Fyra människor fick sätta livet till och flera skadades när två beväpnade gärningsmän öppnade eld på en populär marknad i Tel Aviv under onsdagskvällen. De två männen, två palestinska kusiner från staden Hebron på Västbanken, greps direkt efter dådet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset