Nöje

Stående ovationer för obruten Book

Anna Book möttes av stående ovationer när hon uppträdde som gästartist under Melodifestivalens genrep i Göteborg.
Anna Book möttes av stående ovationer när hon uppträdde som gästartist under Melodifestivalens genrep i Göteborg.

Hon kom, hon diskades, hon segrade. Anna Book möttes av stående ovationer när hon uppträdde som gästartist under Melodifestivalens genrep i Göteborg. – Jag ser mig redan som en vinnare, säger hon efter uppträdandet.

Där Anna Book är, där är också tårarna. Sångerskan återvände till Melodifestivalen för fjärde gången, 30 år efter genombrottet med klassikern "ABC". Hon hade siktet inställt på seger, men diskades innan tävlingen ens har börjat.

Hennes bidrag "Himmel för två" hade redan publicerats sedan det 2014 varit med i de moldaviska uttagningarna till Eurovision Song Contest.

– Jag bröt ihop helt, säger hon till TT efter fredagens genrep.

Uppträdde som gästartist

Istället erbjöds Anna Book att uppträda som gästartist och efter en lång sömnlös natt av tårar uppträdde hon för ett fullsatt Scandinavium som mötte henne med stående ovationer. Efter framträdandet kom tårarna. Igen. Bakom scenen tröstades sångerskan av sitt team och fick applåder av konkurrenterna.

– På något sätt läker det såren att komma upp på scenen och möta publiken. Det här är en låt som jag visste att jag kunde vinna med. Jag tror fortfarande att jag är en vinnare med den här låten. Jag ser mig som en vinnare, det gör jag verkligen, säger Anna Book direkt efter genrepet.

Hon tänker ge allt när hon uppträder under lördagens tv-sändning.

– Jag vill bränna på ännu mer i morgon (lördag). Det är i morgon det gäller, även om jag är utom tävlan. Men det är klart att det är jättetråkigt att inte ha samma förutsättningar på scenen som alla andra.

Gråtit jättemycket

När Anna Book på torsdagen fick besked om att bidraget diskvalificerats gick kunde hon först inte tro det.

– Jag har ju varit hotad att bli diskad förut, men jag förstod att nu var det någonting som var mycket, mycket allvarligare. Jag har gråtit jättemycket, en jag tänker framåt nu. Det är nu mina nästkommande 30 år börjar.

Den flerfaldigt vinnande låtskrivaren Fredrik Kempe lovade på torsdagskvällen att han skulle skriva en ny låt till Anna Book om hon ville ställa upp igen. Även författaren Camilla Läckberg, som skrivit texten till "Himmel för två", vill fortsätta att jobba med Anna Book.

– De vill att vi ska försöka vara med i Mellon redan nästa år. Jag trodde ju att det här skulle vara min sista gång. Jag är taggad för framtiden och känner att om jag står pall för det här, då klarar jag ta mig fan vad som helst, säger Anna Book.

Jonas Ekströmer/TT
Anna Book efter att hon framfört sitt diskvalificerade bidrag Himmel för två vid fredagens publika genrep inför den första deltävlingen i Melodifestivalen i Scandinavium i Göteborg.