Sport

Ståhl är med från start

Daniel Ståhl ser fram emot OS-invigningen. Arkivbild.
Daniel Ståhl ser fram emot OS-invigningen. Arkivbild.

OS-debutanten Daniel Ståhl blir först på plats av de svenska friidrottarna i Rio.Det finns en anledning.– Jag vill vara med på invigningen. Det ska bli häftigt, säger diskusbjässen från Järfälla utanför Stockholm.

Daniel Ståhl var även den första friidrottaren som mellanlandade i Rio Maior på vägen till Rio. På förlägercampen några mil norr om Lissabon får han några finslipningsdagar före OS-allvaret.

– Nu handlar det om kastträning, mycket stabilitet, mycket teknik, säger han efter sitt första pass på arenan i Rio Maior.

– Det var några långa kast. Härligt. Hela sommaren har varit kanon, jag har tränat på hårt, varit skadefri och fått kontinuitet i träningen.

Med sina 23 år är Ståhl en av de yngsta i diskuseliten.

Samtidigt har han seglat fram som ett av Sveriges största medaljhopp i OS.

Snabb utveckling

Utvecklingen går snabbt. Efter sin sensationella femteplats i VM i Peking förra året har han i år bland annat hunnit med att bli femma i EM, tvåa i Diamond League-galan i Monaco och nyligen förbättrade han sitt personliga rekord med tre centimeter till 66,92 vid en tävling i Budapest.

– Då hade han tre kast över 66 och ett över 65. Det är hans bästa tävling någonsin. Det är den enda tävlingen som jag som tränare är riktigt nöjd med. Och jag är nöjd med helheten över året. Just nu är han bättre än någonsin, säger tränaren Vésteinn Hafsteinsson.

Frågan är hur långt det räcker i Rio.

– Om alla kastar bra tror jag det krävs 68 meter för brons och 69 plus för guld, säger Ståhl.

– Jag hoppas jag kastar längre än mitt pers i Rio. Men det är mitt första OS, jag är 23 bast, jag siktar på tre OS. Jag vill kasta tills jag blir 40, säger han och skrattar.

Kvalgränsen i OS är krävande 65 meter.

– Den var 66 först, men de drog ner den i höstas. Det blir tufft ändå att nå final. OS kan gå hur som helst jag har tre kast på mig att ta mig till finalen.

Teknik i ringen

Finslipningen kommer att fortsätta i det andra Rio, där OS avgörs. Fredag 12 augusti är det kval i diskus, finalen avgörs dagen därpå.

– Daniel har alla möjligheter om han gör det vi jobbar på, först och främst är det en tekniskt grundläggande grej han behöver göra. Han hoppar upp och till höger i ringen och det gör att han inte får plats i ringen. Om han stiger in lite i mitten som han lyckades med i VM så får han längre svep med armen och då kastar han två-tre meter längre, säger Vésteinn Hafsteinsson.

– Man måste kunna kasta långt i rätta sammanhang. Daniel tävlar inte i kasttävlingar, han tävlar bara på stora galor. Att kasta pers på mästerskap, det är det som gör en stor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset