Sport

Ståhl och Bahta i Diamond-premiär

Daniel Ståhl kastar diskus i Diamond League-premiären i Doha. Arkivbild.
Daniel Ståhl kastar diskus i Diamond League-premiären i Doha. Arkivbild.

En lättare Daniel Ståhl har inlett diskussäsongen lovande.Nu väntar Diamond League-premiär i Doha, där även Meraf Bahta gör "comeback" på 3 000 meter.

Tävlingssäsongen utomhus har inte ens börjat för de flesta friidrottare, men Daniel Ståhl har redan hunnit tävla tre gånger på kalifornisk mark.

66,74 i Salinas följdes upp av 66,42 i La Jolla och 64,72 i Irvine. Kastet i Salinas var det näst längsta i karriären och placerar Ståhl som femma på världsårsbästalistan.

Förbundskapten Karin Torneklint är imponerad av 23-åringen.

– Diskus är en tekniskt väldigt svår gren, där det tar ett tag att bli stabil. Men Daniel gör ett fantastiskt jobb och lägger ner sin själ, han har fått en helt annan stabil nivå, säger hon.

Tappat kilon

Daniel Ståhl blev överraskande femma i VM i Peking förra året. Sedan dess har mycket av jobbet handlat om att gå ned i vikt och komma till den här säsongen i bättre fysisk form.

– Daniel har tränat grymt hårt hela tiden, men nu har han fått till de andra bitarna också och håller ordning på kosten. Det gör att han har lättare för att vara snabb och explosiv i ringen nu, säger Torneklint.

Jamiacanen Fedrick Dacres har kastat längst i världen i år (68,02), men finns inte med när Diamond League-säsongen inleds i Doha på fredagen. Ståhl ställs dock mot flera andra starka herrar, som polske världsmästaren Piotr Malachowski. Dessutom är Axel Härstedt, som i mars vann Europacupen i kast på 62,73, med i startfältet.

Bahta springer 3 000

Det tredje blågula hoppet i Doha är Meraf Bahta. Den 26-åriga Hällelöparen, som fick fjolåret förstört av skador, gör därmed årsdebut på bana. Men ett rejält formbesked kom redan för ett par månader sedan när Bahta sprang 10 kilometer landsväg på nya svenska rekordtiden 31.26.

Nu är det 3 000 meter som gäller för Bahta, som vann EM-guld på 5 000 meter 2014.