Nyheter Toppnyheter Ekonomi

Största brittiska EU-debatten i gång

Londons nyvalde borgmästare Sadiq Khan kommer till Wembley för kvällen stora debatt.
Londons nyvalde borgmästare Sadiq Khan kommer till Wembley för kvällen stora debatt.

Den största tv-debatten inför torsdagens folkomröstning om det brittiska EU-medlemskapet är i gång. Gisela Stuart, Labourledamot i parlamentet som representerar lämnasidan, öppnade med att säga att EU har förvandlats "till en mardröm".

– Vi måste ta tillbaka kontrollen över lagarna, skatterna, gränserna och invandringen, sade hon.

Hon fick mothugg av sin partikamrat och Londons nyvalde borgmästare Sadiq Khan, som representerar stannasidan. Han anser att det är ett "högt spel" för britterna att lämna EU och sade att bevisen pekar på att landet blir "starkare, säkrare och rikare" av att stanna i unionen.

– Som advokat vet jag att vi måste titta på bevisen, sade han.

Kring 6 000 människor har bjudits in att följa debatten som sänds direkt från Wembley i London av arrangerande mediebolaget BBC. Bland de mer internationellt kända namnen finns lämnasidans Boris Johnson, konservativ ledamot i parlamentet och Khans företrädare som huvudstadens borgmästare.

Debatten leds av BBC-veteranen David Dimbleby.

Publiken har möjlighet att ställa frågor.

Tidigare under dagen hölls premiärminister David Cameron, som leder stannasidan, ett känslomässigt tv-tal utanför 10 Downing Street, där han vädjade om stöd för sin linje.

– Du kommer att vara ensam när du röster, bara du ska fatta ett beslut som kommer att påverka din framtid, dina barns framtid och dina barnbarns framtid, sade Cameon och slog fasta att "britter ger inte upp".

Stefan Rousseau /AP/TT
Londons tidigare borgmästare Bors Johnson på väg in till kvällens debatt.