Sport

"Största dagen i Fijis historia"

Viliame Mata firar Fijis historiska första OS-guld.
Viliame Mata firar Fijis historiska första OS-guld.

Redan i halvtid började fyrverkerierna dundra i Fiji.När den lilla önationen tog OS-guld i rugby – deras första medalj någonsin – firades det rejält.– Aldrig har vi varit så här stolta som nation, säger premiärministern Voreqe Bainimarama.

Folket hade redan fått tre helgdagar den här veckan av den rugbytokige premiärministern. Hela önationen stannade upp när minilandet, med blott 900 000 invånare, tog sig fram i favoritsporten rugby – tillbaka på OS-programmet efter 92 års frånvaro, nu i sjumanna.

Storbritannien krossades i finalen, 43–7, och premiärminister Voreqe Bainimarama, på plats bland fansen i Rio de Janeiro, utlyste en fjärde dags ledighet. Enligt Fijis rugbyförbunds ordförande John O'Connor följde nästan samtliga invånare finalen via tv-sändningarna.

– Alla är överlyckliga. Vissa kanske kommer att gå till jobbet ändå, men jag tror inte att de kommer att vara särskilt produktiva, säger han.

Tusentals samlades på den stora arenan i huvudstaden Suva för att följa matchen tillsammans. En av dem var fotografen Feroz Khalil.

– Det här är den största dagen i Fijis historia. Det var helt galet. Folk jublade och grät. Tårarna flödade. Jag känner mig så lycklig, säger han.

I förebyggande syfte har premiärministern redan gjort 22 augusti, dagen efter hjältarnas hemkomst, till en helgdag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset