Sport

Stöttade hbtq – förlorade sponsor

Rallycrossföraren Viktor Johansson placerade en regnbågsflagga tvärs över bilen för att stötta sina homosexuella vänner.
Rallycrossföraren Viktor Johansson placerade en regnbågsflagga tvärs över bilen för att stötta sina homosexuella vänner.

Rallycrossföraren Viktor Johansson dekorerade sin bil med en regnbågsflagga.Resultatet? En sponsor hoppade av samarbetet.– Det är väldigt konstigt att det skulle bli en sådan stor grej bara av att klistra på lite färger, säger 25-åringen.

Viktor Johansson kommer från Älvsbyn i Norrbotten och tävlar i rallycross. 25-åringen har tävlat sedan 2012 och har bland annat ett silver från SM 2013 på meritlistan

Hans bil är röd, och sedan en tid tillbaka dekorerad med en regnbågsflagga diagonalt tvärs över taket och sidorna.

– Det var på en SM-tävling här uppe i Piteå i vintras som jag klistrade på lite dekaler. Från början var det väl mest som en rolig grej, jag har några homosexuella vänner så jag ville stötta dem, säger Johansson.

Aggressiva kommentarer

Reaktionerna har varit många. Och blandade.

– De flesta som kommer fram är positiva till att man tar ställning, men det händer också att folk kommer fram med nästan aggressiv ton och frågar "varför i helvete har du det där?", men om man pratar lite mer med dem är de ganska förstående.

Någon som däremot inte var förstående var en av Viktor Johanssons sponsorer.

– Efter tävlingen där på SM så pratade han med en teamkollega till mig och frågade om jag skulle ha kvar de där färgerna. Min kollega sa att det skulle jag, och då sa sponsorn att han inte tänkte sponsra mig något mer i alla fall. Sen har jag inte lagt mer tid på det, har han den inställningen vill jag inte ha de pengarna, säger han.

RFSL: "Anmärkningsvärt"

– Det är ju, vad ska man säga? Man trodde ju att det var bättre i dag, fortsätter Johansson.

Frida Sandegård, ordförande i svenska rättighetsorganisationen RFSL kommenterar till TT:

– Om det är det enda skälet så är det anmärkningsvärt vad det är man inte vill ställa upp på. Regnbågsfärgerna manifesterar mänskliga rättigheter, som vi i dag kan se hotas mer och mer, och vad det då är man som sponsor väljer att hoppa av för är ju anmärkningsvärt i dag.

Andrea Ivares Berglind
Rallycrossföraren Viktor Johansson placerade en regnbågsflagga tvärs över bilen för att stötta sina homosexuella vänner.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset