Nyheter Sverige Sverige-topp

ST-facket rasar mot Bermudez

Angeles Bermudez-Svankvist. Arkivbild.
Angeles Bermudez-Svankvist. Arkivbild.

Angeles Bermudez Svankvist fick sparken som chef för Arbetsförmedlingen 2013. Nu har hon fått nytt jobb på Migrationsverket, och facket rasar.– Det skreks i korridorerna, säger Sanna Norblad, ordförande i ST-facket på myndigheten.

Angeles Bermudez Svankvist handplockades till Migrationsverket av den operative chefen Mikael Ribbenvik.

– Jag får ta på mig ansvaret för det. Formellt är det fel, ja, säger han till ST-fackets tidning Publikt som svar på kritik om att anställningsförfarandet inte följde reglerna om externa rekryteringar.

På Migrationsverket ska Bermudez Svankvist samordna insatser för att exempelvis kunna skaka fram praktikplatser till asylsökande. I jobbet ingår kontakter med näringsliv och myndigheter som Arbetsförmedlingen, där facket är starkt kritiskt.

– Våra medlemmar är oroliga. De kommer ihåg hur det var förut när hon var chef här. Nu är de rädda för att ha kontakt med henne, säger Fredrik Andersson, ordförande i ST-facket på Arbetsförmedlingen, till Svenska Dagbladet.

På Migrationsverket anser facket att anställningen av Angeles Bermudez Svankvist är direkt olämplig.

­­– Vi är missnöjda utifrån rekryteringen i stort. Jag tror att det blir svårt för henne att göra ett bra jobb med tanke på hennes historik, säger Sanna Nordblad till SvD.