Nyheter Ekonomi Världen

Stark franc slår mot turismen

De europeiska turisterna har ratat de schweiziska Alperna på grund av den starka francen, hävdar branschorganisation. Arkivbild.
De europeiska turisterna har ratat de schweiziska Alperna på grund av den starka francen, hävdar branschorganisation. Arkivbild.

Gastro Suisse, som organiserar schweiziska hotell- och restaurangägare, är på krigsstigen. Den höga kursen på den schweiziska francen slår hårt mot turistnäringen i landet.

Schweizerfrancen följde tidigare euron inom ett visst spann, men i januari övergav den schweiziska centralbanken SNB abrupt vad den kallade "en ohållbar policy". Resultatet blev att schweiziska exportprodukter blev dyrare och antalet besökande turister sjönk.

Under årets första två månader minskade antalet övernattningar med 3,9 procent, då den höga franckursen avskräckte vinterturister från resor till schweiziska Alperna, enligt preliminära siffror.

– Larmklockorna tycks inte ha hörts, säger Casimir Platzer, chef för Gastro Suisse, till tidningen Schweiz am Sonntag.

Han tror att det kan bero på att läget inte är likadant överallt.

– Städerna är välmående, i bergsområdena håller sig gästerna borta, säger Platzer.

Det är främst europeiska turister som brukar åka skidor och vandra i Alperna, medan asiatiska besökare föredrar städerna och på sin höjd gör dagsutflykter upp i bergen.

Enligt Platzer har mängden europeiska besökare fallit med 40 procent. Den starka francen är förödande för företag och jobb, anser han.

Läs också