Sport

Stark hemmaseger av Anna Mix 

I början av juni fick Sofia Aronsson en trevlig sommarpresent när franska stoppstoet Anna Mix kom till stallet. Efter två starter kom första segern på hemmabanan Axevalla med Erik Adielsson i sulkyn.– Jag är otroligt stolt och glad, sade Aronsson med glädjetårar i ögonen.Men lördagen gick inte bara i glädjens tecken. Hästen Mouron Rouge dog i ett av loppen.

Anna Mix ägs av topptränaren Franck Leblanc och hade tjänat närmare sju miljoner kronor i Frankrike. Hon blev trea i Olympiatravet (Åby) och i Finlandia Ajo (Vermo/Helsingfors) men galopperade i Sweden cup på Solvalla. Därefter flyttade Leblanc hästen till Sofia Aronsson som tidigare bott och arbetat i Frankrike.

– Tack vare lite tur och rätt kontakter kom Anna Mix till mitt stall. Jättekul förstås men samtidigt lite press att lyckas med en sån bra häst. Jag hade gjort ett par ändringar till i dag, därför känns den här segern så himla härlig, ett kvitto på att man gjort någonting bra, dessutom var är det ju på min hemmabana. Jag var så nervös att jag blundade sista 300 metrarna, sade Aronsson.

Kallas för hunden

Erik Adielsson kunde köra till ledningen efter ett varv. Anna Mix fortsatte i jämn 1.12-fart och kunde vinna lätt på 1.12,0 före storfavoriten Call Me Keeper. Segertiden var nytt världsrekord över lång distans, det förra hade Delicious på 1,12,1.

– Anna Mix är helt underbar att jobba med, vi kallar henne för hunden därför hon är så otroligt snäll. Jag kommer att behålla henne i minst en dryg månad till, först blir det start i sto-EM på Solvalla om en knapp månad och därefter Sundsvalls open på Bergsåker, berättade Aronsson som även har ett tävlingsstall i Frankrike.

Djuses strålande månad

Mattias Djuse har haft en strålande juli månad. I V75-2 kom sjätte segern genom Minnestads Dubai som vann enkelt från spets. Det var också tredje vinsten under månaden med ett förstapris på 100 000 kronor.

– Jättekul förstås att vinna med Minnestads Dubai, det är ju på V75 man vill vara med och tävla, sade Mattias Djuse.

Minnestads Dubai var skadad när han kom i Djuses träning förra hösten. Efter en målmedveten rehab- och vinterträning var fyraåringen klar för debut maj. Det blev enkel seger direkt och ökade förhoppningar om en bra framtid.

Därefter har det blivit ytterligare tre vinster från spets där hingsten visat både speed och styrka.

– Dubai är en väldigt fin häst, han är hur lugn och cool som helst. Han vann rätt så lätt i dag och om allt funkar så kommer han att starta i derbykval om en månad, berättade Djuse.

Mouron Rouge föll ihop

Det blev ett dramatiskt lopp som stoppades efter 600-700 meter sedan Mouron Rouge gått omkull i första kurvan. Tränaren och kusken Björn Goop kände att inte allt stod rätt till och styrde hästen ut mot staketet.

– Hästen var fullt normal innan loppet men något hände strax efter start. Jag tror att något brast invärtes och vi kunde snabbt konstatera att han hade avlidit. Man blir oerhört ledsen och det känns otroligt tungt för mig, skötare och ägare när sånt här händer, sade en nedstämd Björn Goop som klarade sig utan skador.

Loppet kördes om efter cirka 20 minuter med Minnestads Dubai som vinnare.