Nyheter Världen

Starka reaktioner på abortuttalande

Presidentaspiranten Donald Trumps yttrande om aborter river upp starka känslor hos väljare och konkurrenter.
Presidentaspiranten Donald Trumps yttrande om aborter river upp starka känslor hos väljare och konkurrenter.

Om abort blir olagligt bör kvinnor som går igenom ingreppet straffas, sade den republikanske presidentaspiranten Donald Trump i en tv-intervju – och rev upp en ny debatt i valrörelsen i USA.Lite senare backade en kritiserad Trump från uttalandet, samtidigt som rivalen Ted Cruz lanserade en kvinnokoalition.

Den ultrakonservative Texassenatorn Cruz – som är emot abort under alla omständigheter – hade sällskap av sin hustru Heidi, sin mor Eleanor och affärskvinnan Carly Fiorina när han lanserade "Kvinnor för Cruz" i primärvalsaktuella Wisconsin.

Han var inte den ende som sökte plocka politiska poäng på Trumps abortuttalande. "Så klart kvinnor inte ska straffas", twittrade konkurrenten och Ohioguvernören John Kasich. Demokraternas Hillary Clinton kallade yttrandet "fruktansvärt" och Bernie Sanders "skamligt".

Kvinnan offer?

Det var i en intervju med tv-kanalen MSNBC som Trump, som leder Republikanernas kamp om presidentkandidaturen, pressades att svara på frågan om han tror på straff för abort om ingreppet blir olagligt.

– Det måste vara någon form av straff, sade han.

När journalisten frågade "för kvinnan?" svarade Trump "ja, det måste det vara i någon form".

Trumpkampanjen klargjorde senare ståndpunkten. "Om abort skulle förbjudas i en statlig eller federal domstol, skulle läkaren eller någon annan person som utförde denna då illegala handling hållas ansvarig, inte kvinnan", hette det då och kvinnan kallas för "offer", liksom "livet i hennes livmoder".

Förstår inte

Affärsmannen har anklagats för att inte ge raka svar om var han står i den i USA så kontroversiella abortfrågan. Tidigare i livet har han varit för abort, men nyligen sade han sig vara emot – i linje ståndpunkten hos den kristna högern, ett viktigt väljarunderlag för Republikanerna.

Även abortmotståndare tog dock avstånd från Trump. Flera organisationer poängterade att affärsmannen inte förstår abortfrågan, och att en kvinna som gått igenom en abort behöver helas, inte straffas.

Nam Y Huh/AP-TT
Presidentaspiranten Donald Trumps yttrande om aborter river upp starka känslor hos väljare och konkurrenter.