Nyheter Toppnyheter

Starka reaktioner på Trumptal

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump talar i Youngstown, Ohio.
Republikanernas presidentkandidat Donald Trump talar i Youngstown, Ohio.

Med en hårdför plan mot terrorism i allmänhet och jihadiströrelsen IS i synnerhet söker Republikanernas presidentkandidat Donald Trump visa upp en stark sida och rädda sina vacklande opinionssiffror. Men kritiken är omfattande.

Ungefär samtidigt som Trump höll sitt utrikespolitiska linjetal i Ohio publicerade åtta ansedda experter på Asien ett öppet brev där de varnar för "förödande marginalisering" för USA i regionen om Trump blir president. De åtta har tidigare varit högt uppsatta rådgivare i republikanska regeringar, bland dem George W Bushs, men stödjer nu Demokraternas Hillary Clinton.

Tysk kritik

Kritik kom även från Berlin där man reagerade starkt på att Trump i anförandet kallade Tysklands öppna flyktingpolitik för "en katastrof", och hävdade att brottsligheten där ökat kraftigt. Officiell statistik visar att brottsligheten under 2015 i princip var oförändrad, jämfört med året innan.

– Jag beklagar att den republikanska presidentkandidaten trumpetar ut sådana saker utan något faktisk bas, säger Tysklands EU-minister Michael Roth till nyhetsbyrån Reuters.

I USA var reaktionerna på Trumps utrikespolitiska tal, där han bland annat förordade att medborgare från vissa länder, främst muslimska, ska nekas visum till USA samt liknade kampen mot global terrorism vid kalla kriget, blandade. Vicepresident Joe Biden, som kampanjar tillsammans med Clinton, kallar Trump för ett hot mot den nationella säkerheten. Liberala The New York Times skriver i en ledare att Trump visar på okunnighet och bristande förståelse för världshändelser.

Presidentliknande

Men USA:s förre FN-ambassadör, republikanen John Bolton, hyllar Trump som presidentliknande. Han säger till konservativa Fox News att denne visar på handlingskraft och att det är viktigt att debattera det "ideologiska krig" som pågår.

I talet förordade Trump "extrema bakgrundskontroller" och "ideologiska tester" för invandrare, för att säkerställa att de delar USA:s värderingar.

Trumps opinionssiffror har dalat efter Republikanernas konvent i mitten av juli. I nuläget säger 41 procent av amerikanerna att de stödjer affärsmannen, jämfört med 47,7 procent för Hillary Clinton.

Gerald Herbert/AP/TT
Republikanernas presidentkandidat Donald Trump vill neka USA-visum för medborgare från vissa länder för att minska risken för terrorism.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset