Sport

Starka vinnare i E3-finalen

Kusken Örjan Kihlström. Arkivbild.
Kusken Örjan Kihlström. Arkivbild.

E3-finalen är det första stora testet för landets bästa treåringar. Uncertain Age vann överraskande stofinalen efter en snygg körning av Christoffer Eriksson.Policy of Truth imponerande enormt när han vann den manliga klassen med Örjan Kihlström i sulkyn. Båda treåringarna fick en miljon kronor i förstapris.

Eskilstuna verkar vara Christoffer Erikssons lyckobana. I fjol tog han karriärens största seger när han tog hem Breeders Crown med Treasure Kronos. På lördagen var hans uppsittning Uncertain Age bästa sto i E3-finalen.

Jägersrokusken chansade invändigt från start, på sista långsidan kom han ut i andraspår och inne på upploppet fick Uncertain Age luckan invändigt. Spurten bet bra och segern blev säker före Undine. Tränare: Tomas Malmqvist.

– Det löste sig kanonbra för oss. Uncertain Age var jättebra i kvalet men jag förstod att vi behövde en hel del tur för att vinna och det hade vi, sade en överlycklig Christoffer Eriksson som kastade körspöet all världens väg när han passerade mållinjen.

– En väldigt speciellt seger. Det var hos Tomas jag började med hästar som liten grabb och jag hade inte varit där jag är utan honom. Nu vinner vi ett storlopp tillsammans och det känns väldigt roligt.

Miljonär

Uncertain Age hade bara tjänat 227 825 kronor innan finalen. Nu är prissumman 1,2 miljoner kronor.

En stor seger för tränaren Tomas Malmqvist som satsar hårt på klassiska unghästloppen.

– Jag är lite överraskad även om hon gick fantastiskt bra i försöket. Har man den minsta lilla otur är man chanslös för det är så jämnt mellan hästarna, sade Malmqvist.

Örjan Kihlström blev snuvad på segern i stofinalen bakom Undine som fullföljde starkt som tvåa. I hingstarnas final körde han fältets klart bästa häst – Policy of Truth. Kihlström satte sig utvändigt om ledande Louie Brodde, en tuff position för vem som helst, men inte för Policy of Truth.

– En ruggigt bra häst som bara blir bättre och bättre. Han kändes stark hela loppet, visst hade jag respekt för Makethemark som brukar vara stark i slutet men han gick från rätt så enkelt till slut, sade Kihlström.

Storseger

Tränaren Reijo Liljendahl var som vanligt klar och analytisk efter storsegern. Hans största i ett svenskt unghästlopp.

– Örjan visste vad han hade att köra med i dag och Policy of Truth var bara bäst, konstaterade Solvallatränaren.

Ulf Ohlsson har kört Policy of Truth i samtliga fem starter tidigare i år. I finalen valde han att köra Makethemark, som åkte på årets första förlust och slutade trea. Han gjorde dock ett bra lopp efter att ha travat i tredjespår sista 700 i hårt tempo.

Ohlsson vann dock med Reijo Liljendahls Ready For More i V75-1. Sexåringen var härlig att skåda vid lätt spetsseger.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset