Nyheter Sverige

Starkt DÖ-motstånd i Moderaterna

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Arkivbild.
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Arkivbild.

De som sympatiserar med Moderaterna och som var negativa till den så kallade decemberöverenskommelsen (DÖ) var dubbelt så många som de M-sympatisörer som var positiva, enligt SOM-undersökningen 2015 vid Göteborgs universitet.

"Vi vet således att de aktivister inom Moderaterna som gick i spetsen för motståndet hade stöd bland partiets sympatisörer", skriver statsvetarna Ulf Bjereld och Jonas Hinnfors, inför Moderaternas Sverigemöte som inleds i Malmö på fredag.

Det är en utmaning för partiledare Anna Kinberg Batra att hantera den interna opinionen och hålla ihop sitt parti, skriver de båda statsvetarna på DN Debatt.

I SOM-undersökningens fråga om svenskarnas inställning till DÖ fanns det starkaste motståndet inom Sverigedemokraterna, där 56 procent uttryckte en negativ uppfattning. Därefter följde M (50 procent). Samtidigt tenderade de M-partisympatisörer som mest ogillade DÖ att hysa åsikter som ligger närmare SD i politiska sakfrågor, enligt Bjereld och Hinnfors.

Ulf Bjereld är ordförande i Socialdemokrater för tro och solidaritet och adjungerad ledamot i Socialdemokraternas verkställande utskott.

Läs också