Sport

Starkt gjort av Starkbaum

Malmös Andreas Thuresson och Brynäs målvakt Bernhard Starkbaum.
Malmös Andreas Thuresson och Brynäs målvakt Bernhard Starkbaum.

Brynäs hade en tvåmålsledning och närmade sig tredje raka segern mot Malmö. Då fick gästerna ett matchstraff – som oväntat nog höll på att knäcka Brynäs som ändå vann med 3–2.– Starkbaum storspelar som tur är när vi behöver honom. Två frilägen som de Malmö fick, brukar det bli mål på och han räddar en trea åt oss där, slår Brynäs assisterande tränare Tommy Sjödin fast.

Brynäs vann första mötet i Gavlerinken stort (6–3), nollade Skånelaget i Malmö (3–0) och ångade under lördagen på mot tredje segern – efter tre mål och en matchvändning i mittenakten.

Men en rad domslut som fick Malmötränaren Björn Hellkvist att skälla ut domarna från båset fick hela hans lag att tända på alla cylindrar.

Fredrik Händemark, på lån från Pantern, utnyttjade i ett av få Malmöverlägen en rörig situation framför Brynäsmålet och fick med sin 3–2 reducering 8.03 in i tredje perioden upp hettan i matchen.

– Vi blev lite för bekväma i ledningen och trodde kanske omedvetet att de kommer att lägga sig ner och ge upp nu. Men de kom igen ännu hårdare istället och fick 3–2-målet som tryckte bak oss på hälarna igen, analyserar Brynäs 1–1-skytt Greg Scott.

Jättechans

När Kim Rosendahl, fem minuter efter Malmös reducering, fick lämna isen med ett matchstraff för knätackling och beslutet kom först efter att närbilder på situationen vevats på jumbotronen rök det under hjälmarna i gästernas bås.

Och med bara 1.45 kvar av tredje kom jättechansen att sno åt sig poäng från Gävlelaget.

Backen Nils Andersson kom fri och tog ett lurigt skott, Starkbaum läste honom på pricken och räddade men fick sekunden efter slå knut på sig själv då Eric Himelfarb kom fri även han i en andra våg.

Trasslade till

– Vi klantade till ett byte rejält där så att de kom två mot noll med "Starky", men han kom ut stort och räddade oss där. Fast den sortens överlägen – fem minuter i matchavslutningen när man har en uddamålsledning – är svåra att spela rätt i. Man måste hålla i pucken och värdera passningarna extra noga så att de hamnar på bladet men det trasslade vi till nu, medger Greg Scott.

Och Malmö fick ju faktiskt en kalaschans till, då Andreas Thuresson med 1.15 kvar till full tid tvingade Starkbaum att sträcka ut och gav Tommy Sjödin nya bekymmersrynkor i pannan:

– Det där är sånt som inte får hända men ändå händer någon gång per säsong. Det är tur att vi har "Starky" där bak som räddar upp situationen.