Sport

Starkt powerplay i Frölunda

Frölundas Henrik Tömmernes öppnade målskyttet i 3–1-segern borta mot Växjö.
Frölundas Henrik Tömmernes öppnade målskyttet i 3–1-segern borta mot Växjö.

Förra SHL-säsongen gjorde Frölunda 35 mål i powerplay.Den siffran har laget redan passerat.– Vi vet vad vi ska göra, sade backen Henrik Tömmernes efter 3–1-segern.

I våras tog sig Växjö till SM-final genom att besegra Frölunda i semifinalen. Men därefter har göteborgarna radat upp en vinstsvit mot fjolårets mästare:

7–0 i sista träningsmatchen inför säsongen.

5–3 i femte SHL-omgången.

5–0 i december.

3–1 under torsdagen.

– Jag tycker att vi sätter bra press på dem. De gillar inte det. Självklart så är det skönt att ha med sig flera vinster i rad och det ger en psykologisk boost, sade Henrik Tömmernes, 25.

Tömmernes öppnade

Det var han som satte Frölundas första mål i matchen. Efter att laget varit mållöst i drygt 165 minuter.

– Fantastiskt skönt att komma tillbaka med en riktigt bra match efter två förluster. Vi kommer upp som vi ska.

Målet kom i spel fem mot fyra och Tömmernes har gjort 17 av sina 24 SHL-poäng den här säsongen i just powerplay.

– Vi har inte fått så många powerplay på slutet. Men jag fick till ett bra skott med bra skymning framför mål.

Frölunda bäst i powerplay

Alla hans sex SHL-mål har för övrigt kommit i den spelformen, där Frölunda trivs.

Nu toppar laget ligans powerplaystatistik på 28,03 procent och 37 mål. Två mål fler än under hela förra SHL-säsongen, då laget var nia på 16,91 procent.

– Vi har två nordamerikaner (Ryan Lasch och Spencer Abbott) som är skickliga. Gäller för mig, Joel (Lundqvist) och Andreas (Johnson) och röra sig och hitta bra ytor, så hittar de oftast oss.

– Redan från dag ett satte Roger (Rönnberg) upp den här enheten. Vi klickade tidigt och gjorde många i CHL. Sen har vi bara växt in i det ännu mer, behållt tryggheten och skapat många chanser.

Tömmernes fortsatte:

– Ju längre säsongen kommer leda är det ofta "specialteams" som avgör. Vi har haft ett bra driv hela säsongen. Vi vet att vi är trygga där. Även om vi inte gör mål får vi väldigt bra momentum i matcherna och kan bygga vidare på det.

Frölundas tränare Roger Rönnberg sade så här om powerplay-spelet:

– Det är fantastiskt. Och de fortsätter att utveckla sig själva. De bästa powerplayen driver spelarna själva. Så har det funkat i alla lag jag har varit. När vi coacher bryr oss för mycket om powerplay blir det tokigt. I år har det funkat från början och då har jag lyckats hålla mig därifrån.