Nöje Musik Metro Music

Starkt smärtstillande dödade Prince

Artisten Prince. Arkivbild.
Artisten Prince. Arkivbild.

Artisten Prince avled efter en överdos av det smärtstillande medlet fentanyl, visar obduktionen. Samma läkemedel – upp till tusen gånger starkare än heroin – har orsakat mängder av dödsfall i Sverige. Dödsfallet tros vara oavsiktligt, rapporterar flera medier.

Prince hittades livlös i en hiss i sitt hem den 21 april och trots upplivningsförsök gick hans liv inte att rädda. Han ska ha hittats påklädd i hissen på första våningen.

Popstjärnan blev 57 år gammal.

Orsaken bakom Prince död har fram tills nu inte varit känd. Men enligt obduktionen var dödsorsaken en överdos av den syntetiska opioiden fentantyl, ett läkemedel som bara i Sverige orsakat mängder av dödliga överdoser. Bara under 2014 dog 66 personer i Sverige med läkemedlet i blodet. Fentanyl får bara skrivas ut med största försiktighet.

Hemlig sjukdom

Prince läkare kom för att ge provsvar för en än så länge hemlig sjukdom samma dag som musikern hittades död, har New York Times tidigare rapporterat.

Läkaren ska, enligt ett edsvuret vittnesmål som lämnades in i samband med en husrannsakan som rörde Prince journaler, ha kommit fram precis efter att Prince dödförklarats efter att han kollapsat i sitt hem. Läkaren ska även ha träffat musikikonen samma dag som han avbröt en show i Atlanta, den 7 april, samt dagen före hans död. Han ska då ha skrivit ut medicin samt gjort provtagningar.

Led av smärta

Tidigare har även framkommit att stjärnans talespersoner kontaktat en berömd avvänjningsexpert på grund av en "medicinsk nödsituation".

Enligt människor som stod Prince nära ska artisten ha lidit av smärta i bland annat sina höfter efter decennier av intensiva föreställningar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset