Nyheter Sverige

Statliga sommarlovspengar populära

283 av landets 290 kommuner har fått del av de 200 miljoner kronor för sommarlovsaktiviteter som regeringen anslog i höstbudgeten. Arkivbild
283 av landets 290 kommuner har fått del av de 200 miljoner kronor för sommarlovsaktiviteter som regeringen anslog i höstbudgeten. Arkivbild

Regeringens stöd till kommunernas sommarlovsaktiviteter har varit populärt. 283 av landets 290 kommuner har fått del av de 200 miljoner kronor som anslogs i senaste höstbudgeten.

– Det här är en del i bygget av ett mer jämlikt Sverige. Vi vill att alla barn, oavsett storleken på föräldrarnas plånbok, ska få en riktig Saltkråkesommar, säger ansvariga statsrådet Aida Hadzialic (S) till TT.

Stödet till kommunerna var en del av uppgörelsen med Vänsterpartiet i samband med budgetpropositionen. Stödet, det första av det här slaget, utgår med 200 miljoner kronor årligen fram till 2019 och fördelas av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Kravet på kommunerna är att de aktiviteter som arrangeras ska vara kostnadsfria för barn 6–15 år, de ska ge stimulans och personlig utveckling, vara tillgängliga för både pojkar och flickor samt främja integration.

Senast 1 november ska kommunerna redovisa vilka aktiviteter som genomförts.

– Jag vill veta vilka aktiviteter det handlat om. Det har säkert rört sig om kollo-verksamhet, men jag vill veta mer specifikt och hur verksamheten kan utvecklas de kommande åren, säger Aida Hadzialic .

Mest bidrag har i år gått till Göteborgs kommun med 17,6 miljoner kronor, Malmö med nära 15 miljoner och Stockholm med 11,3 miljoner kronor. Landets minsta kommun sett till folkmängd, Bjurholm i Västerbotten, fick nära 80 000 kronor.

Claudio Bresciani / TT
STOCKHOLM 20150206
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset