Nyheter Sverige

Statssekreterare blir EU-minister

Sveriges nya EU- och handelsminister Ann Linde (S) kommer närmast från jobbet som statssekreterare hos inrikesminister Anders Ygeman (S).
Sveriges nya EU- och handelsminister Ann Linde (S) kommer närmast från jobbet som statssekreterare hos inrikesminister Anders Ygeman (S).

Efter snart två år som statssekreterare hos inrikesminister Anders Ygeman (S) gör hon comeback i utrikesfrågor.Ann Linde blir efter lång och trogen tjänst inom socialdemokratin ny EU- och handelsminister.

– Sedan den rödgröna regeringen började har jag sysslat med polis, krishantering, försvar och sådana frågor, men egentligen är det ju EU och utrikesfrågor som jag har jobbat med hela mitt yrkesliv. Det är verkligen det jag brinner för, säger hon i samband med en presskonferens.

Kunnig och hårt arbetande

På hennes nya skrivbord, placerat på UD, hamnar flera tunga frågor: EU:s flyktingpolitik, risken för ett brittiskt EU-utträde och förhandlingarna om ett nytt handelsavtal med USA.

TT: Vad är det viktigaste du kan bidra med som minister?

– Att vara ett klart ansikte utåt för de här frågorna och utnyttja den kunskap och alla de kontakter jag fått under decenniers arbete med de här frågorna, säger Linde.

Statsminister Stefan Löfven lyfte särskilt fram just kontaktnätet när han på presskonferensen lanserade henne som en av socialdemokratins mest kunniga och hårdast arbetande medarbetare på det internationella området.

– Det är många internationella ledare som vet vem Ann Linde är. Det spelar ingen roll var i världen jag befinner mig, så är det många som vill skicka en hälsning till Ann Linde, sade han på en presskonferens.

"Inte bra för Sverige"

Genom att ta över handelsfrågorna avlastar hon näringsminister Mikael Damberg (S), som i regeringsombildningen fått en utökad arbetsbeskrivning med uppdrag att skapa nya enkla jobb.

I en intervju med Dagens Industri efter utnämningen beskriver Linde Saudiarabien som "en auktoritär regim med en absolut monarki". På följdfrågan om Saudiarabien är en diktatur eller en demokrati svarar hon:

– Om du bara säger de två är jag tvungen att säga diktatur.

Hon tillägger samtidigt att det inte hjälper någon att klistra etiketter på länder.

– Jag vet att ni journalister älskar det, men tyvärr tror jag inte det är bra för Sverige.