Nyheter Sverige

Statsvetare: Hadzialic tvingas avgå för att skydda regeringen

Hadzialic avgång kan innebära besvikelse för socialdemokrater eftersom hon sågs som ett framtidsnamn.
Hadzialic avgång kan innebära besvikelse för socialdemokrater eftersom hon sågs som ett framtidsnamn.

Aida Hadzialics avgång är ett sätt för regeringen att skadeförebygga, anser statsvetaren Jenny Madestam. Kanske onödigt hård, menar statsvetaren Jonas Hinnfors.

– Man kan säga att det här ett sätt att riskminimera och ett uttryck för den medialiserade politik som vi lever i. Regeringen och inte minst Stefan Löfven vill undvika ett drev och att det här kommer att blåsas upp. I stället för att det här är något som hon försökt dölja är det här ett sätt att lägga korten på bordet.

Madestam tror inte att det här får några större konsekvenser för regeringen.

– Nu handlar det mer om vådan av att hitta en ersättare och det kommer att ta tid, säger hon.

► LÄS MER: Tio ministeravgångar genom tiderna

Det finns säkert också en besvikelse inom Socialdemokraterna eftersom Hadzialic sågs som ett framtidsnamn, anser Madestam.

Inte heller Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att Hadzialics avgång innebär några större konsekvenser för Stefan Löfven eller regeringen. Han tycker däremot att beslutet att avgå är "onödigt hårt".

– Då börjar man i stället leta politiska anledningar. Finns det samarbetsproblem inom utbildningsdepartementet? Ser Löfven politiska fördelar med hennes avgång? Eller har det skapat irritation att hon varit kritisk och tagit stor plats på områden som inte direkt varit utbildningsfrågor? Det är spekulationer, men att avgå enbart på grund av denna händelse låter hårt, säger han.

Hinnfors menar att Hadzialic hade kunnat sitta kvar om hon erbjudits någon form av stöd eller behandling.

– Att man inte ska dricka och köra är ingen profilfråga för socialdemokraterna och regeringen. Hade man istället erbjudit stöd och hjälp, då hade hon kunnat vara kvar så länge det hon gjort inte påverkat tjänsteutövningen.

► LÄS MER: Gymnasie- och kunskapsminister Aida Hadzialic avgår efter rattfylla

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset