Teknik Nyheter Sverige

Sten Heckscher leder KI-granskning

Sten Heckscher som ska leda granskningen av Karolinska institutet, samt institutets ordförande Lars Leijonborg, anländer till en pressträff på KI.
Sten Heckscher som ska leda granskningen av Karolinska institutet, samt institutets ordförande Lars Leijonborg, anländer till en pressträff på KI.

Sten Heckscher kommer att leda granskningen av Karolinska institutet. Heckscher är "oberoende, med hög integritet", enligt KI:s styrelseordförande.

Sten Heckscher, 73 år, har tidigare varit rikspolischef och ordförande i Högsta Förvaltningsdomstolen. Nu får han det tunga uppdraget att räta ut alla frågetecken kring den så kallade KI-affären. Han presenterades av KI:s styrelseordförande Lars Leijonborg vid en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

Heckscher har själv valt två personer som ska medverka i granskningen: författaren Ingrid Carlberg och professor Carl Gahmberg.

– Vi har valt en finländsk professor som har väldigt gott rykte. Jag ville även ha Ingrid Carlberg som fått en rad utmärkelser. Hon förenar olika kompetenser och hon är orädd, säger Sten Heckscher.

TT: Kommer även misstankarna om forskningsfusk att utredas?

– I första hand är det handläggningen av ärendet vi ska titta på, men där ingår ju även hur dessa misstankar har hanterats. Vi får se exakt var det kommer att landa.

Rektorns framtid

Professor Bengt Gerdin var den som på KI:s uppdrag utredde misstankarna om forskningsfusk kring kirurgen Paolo Macchiarini och har djup kunskap om ärendet.

Han anser att affären har växt så mycket att trovärdigheten för svensk forskning nu står på spel. Därför borde Karolinska institutets rektor, Anders Hamsten, ställa sin plats till förfogande.

– Nu handlar det inte längre om att skydda enskilda medarbetare utan om Karolinska institutets rykte samt trovärdigheten för svensk forskning, säger han till TT.

Bondeoffer

TT: Borde Anders Hamsten avgå?

– Just nu utgör Anders Hamsten en belastning för KI:s rykte och i sådana lägen krävs mer än bara ett bondeoffer. Andra, som jag inte vill nämna vid namn, som också har varit drivande i det här, borde också ställa sina platser till förfogande.

Karolinska institutets styrelseordförande, Lars Leijonborg, har dock fortsatt förtroende för Anders Hamsten.

– Vi (styrelsen) har uppfattningen att man ska ta ställning till det efter granskningen, inte före, säger han till TT.

Lorenzo Galassi/AP/TT
Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini ska granskas. Arkivbild.
Jonas Ekströmer/TT
Karolinska institutets rektor Anders Hamsten (på bilden) måste avgå, säger professor Bengt Gerdin som var den som utredde misstankarna om forskningsfusk.