Nyheter Sverige Sverige-topp

Sten Wickbom har avlidit

Den förre justitieministern Sten Wickbom har avlidit, 84 år gammal. Arkivbild.
Den förre justitieministern Sten Wickbom har avlidit, 84 år gammal. Arkivbild.

Den tidigare justitieministern Sten Wickbom har avlidit, 84 år gammal. Han satt i den socialdemokratiska regeringen 1983–1987.

Som justitieminister fick Sten Wickbom uppleva mordet på statsminister Olof Palme i februari 1986. Året därpå lyckades spionen Stig Bergling fly och Sten Wickbom lämnade regeringen.

Han blev landshövding i Kronobergs län 1988, ett ämbete han innehade till 1995.

Hans hustru Gunnel berättar att maken växte upp i Växjö och att de sedan flyttade tillbaka dit efter hans tid som landshövding.

Det var också i Växjö han avled på annandag jul efter en lång tids sjukdom.

Olika versioner

I historieskrivningen har det ofta hävdats att Sten Wickbom tvingades avgå efter Stig Bergligs rymning, något som han själv tillbakavisade.

– Det stämmer inte. Han valde själv att avgå. Det var val och han ville inte att han skulle bli en belastning, säger Gunnel Wickbom till TT.

Om Palmemordet sade Sten Wickbom långt senare att han inte var nöjd med utredningen.

"Jag är inte särskilt stolt över de insatser som gjordes på mitt ansvarsområde, rättsapparaten. Vi lyckades ju inte", sade han i en intervju i Expressen 2006.

Med ålderns rätt ansåg han dock att han personligen "gjorde så gott han kunde" som minister.

Carlssons minns

Den tidigare statsministern och S-ledaren Ingvar Carlsson lämnade en skriftlig kommentar till TT på söndagskvällen:

"Sten Wickbom var från 1960-talet och under flera årtionden en av regeringskansliets skickligaste och mest anlitade jurister. Efter tio år som chef för Lantmäteriverket utsågs han 1983 av Olof Palme till justitieminister."

"Under alla dessa år hade jag förmånen att stå i nära kontakt med Sten. Jag kom att uppskatta honom både som kollega och vän. Det är med saknad och värme jag minns honom."