Nyheter Sverige

Stena införde polskt intyg efter stök

Stena Line kräver att passagerare som reser mellan Polen och Karlskrona skriver under på att de tagit det av ordningsreglerna. Arkivbild.
Stena Line kräver att passagerare som reser mellan Polen och Karlskrona skriver under på att de tagit det av ordningsreglerna. Arkivbild.

Det har varit stökigt på Stenas Lines nöjeskryssningar mellan Polen och Sverige. Därför måste resenärerna skriva under på att de vet vilka regler som gäller. Men det gäller inte de som åker från Sverige.

Varje år anordnar Stena Line två nöjeskryssningar med liveuppträdande mellan polska Gdynia och Karlskrona. Sedan årsskiftet måste resenärer som stiger på i Polen skriva på ett papper om att de tagit del av fartygets ordningsregler. Reglerna gäller inte de som åker från Sverige.

– Polackerna är inte ett sjöfolk, de är inte vana vid att åka båt och har inte full koll på säkerhetsregler på färjor. Därför vill vi påminna just den här gruppen, nöjesresenärerna, om vilka regler som gäller, säger Agnieszka Zembrzycka, pressansvarig på Stena Line i Polen, till P4 Blekinge.

Stenas svenske presschef Jesper Waltersson säger att det är rederiets polska organisation som valt att införa detta. Ordningsreglerna gäller bland annat att resenärerna inte ska störa sina grannar eller dricka alkohol i hytterna.

Han säger att samma regler gäller för alla, oavsett vilket land de reser ifrån, men att personer som hoppar på i Polen måste skriva under på att de tagit del av fartygsreglerna.

– Det har vi inte valt att göra i Sverige, men det är fortfarande samma regler som gäller.