Sport

Stensils skrällde – går för medalj

Linnea Stensils är klar för kanotfinal.
Linnea Stensils är klar för kanotfinal.

OS-debutanten Linnea Stensils, 22, skrällde och tog sig till OS-final på K1 200 meter. Nu går hon för medalj:– I finalen så har alla åtta chansen, så varför inte?Däremot är framtiden oviss för veteranen Sofia Paldanius, 37, som missade finalen i K2 tillsammans med Karin Johansson.

Det sprudlade om framtidslöftet Linnea Stensils från Vaxholm både på och utanför banan.

Hon var vindsnabb både i försök och semifinal och tog sig till tisdagens final med två tiondelars marginal.

Men så trivs hon också på den natursköna kanotstadion, omgiven av berg, i Rio. I fjol var hon trea på för-OS.

– Jag tror det var jätteviktigt. Vi åkte runt och tittade på sevärdheterna, Jesusstatyn och så, och hade redan sett det man ville se. Sedan kom vi inte in på banan förrän i går, men det gjorde inte mig stressad eftersom jag har varit här förut, sade Stensils som bubblade av glädje efter finalplatsen.

Utan press

Hon har också upplevt det som positivt att kunna köra utan press i Rio. För egentligen är det ju först i Tokyo 2020 som hon ska prestera.

– Tokyo är det som jag har sett som mitt OS, men i fjol började jag tänka att Rio inte var någon omöjlighet. Att det hade varit jättebra att få komma hit och samla erfarenhet inför 2020 då man kanske är medaljfavorit redan från början.

– Det är en stor fördel att ingen har satt några krav inför Rio. Nu är jag topp åtta, det känns som mer än jag hade kunnat önska, sade hon.

Men tro inte att Stensils känner sig färdig ännu:

– Jag är supernöjd att vara i final, men jag kommer inte att ge upp tankarna på att jag kan ta en medalj. Jag vet hur lite det skiljer. På EM var det sju tiondelar mellan ettan och nian, eller något sånt. Jag ska njuta när jag står på startlinjen, sade hon.

Oviss framtid

För den svenska K2:an med Sofia Paldanius och Karin Johansson slutade OS i besvikelse. De missade final med en placering och hade en halv sekund fram till Natalja Sergejeva/Irina Podoinikova, Kazakstan.

Paldanius, 37, gjorde sitt femte OS, drabbades av diskbråck i ryggen i vintras och framtiden är oviss:

– Jag vet inte vad som händer... jag måste smälta det här. Jag vill inte att det här ska vara det sista jag gör. Det känns som vi har utvecklats jättemycket under den här sommaren vi har kört ihop, sade Paldanius vars bästa OS-resultat hittills är fjärdeplatsen i London 2012.

Karin Johansson tävlar också i K1 500 meter på onsdag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset