Sport Sport-topp

Stenson historisk – vann British Open

Henrik Stenson – svensk herrgolfs första majorvinnare.
Henrik Stenson – svensk herrgolfs första majorvinnare.

Henrik Stenson vann British Open.Svensken – som därmed blev historisk som första svenska herrsegrare i en majortävling – svarade för en imponerande avslutning och vann med tre slag före Phil Mickelson, USA.– Det kändes som att det var min tur, sade den nyblivna majorvinnaren.

Klockan 15.35 gick den svenske världssexan ut i ledarboll med femfaldige majorvinnaren Phil Mickelson.

Stenson hade ett slags ledning efter de första tre dagarnas jämna spel (68–65-68), på sammanlagt tolv under par.

– Det blir tufft, men jag ser fram emot det, sade Stenson inför söndagens avslutning.

Och tufft blev det. Att ha en ledning i en av de klassiska majorturneringarna under den sista dagens spel har knäckt storspelare förr. Och svenskar som har tappat ledningen på slutet finns det gott om.

Så när Stenson inledde söndagens runda på Royal Troon med bogey på det första hålet, samtidigt som Mickelson gjorde birdie, var Stenson plötsligt ett slag bakom.

Förbannelsen bruten

Det har vilat en förbannelse över svenska herrgolfare och sportens fyra stortävlingar. Det har som bäst blivit fyra andraplatser. Stenson kom själv tvåa i just British Open 2013.

Vem som vann den gången? Phil Mickelson, som avslutade med fyra birdies på de sex sista hålen.

Skulle historien upprepa sig? Skulle ännu en svensk golfdröm gå om intet?

Stenson behöll lugnet och svarade med birdie på andra, tredje, fjärde och sjätte hålet. Mickelson gjorde eagle, två under par, på fjärde och birdie på sjätte. Stenson gjorde ännu en birdie på åttonde och övertog ledningen. Det blev birdie även på tionde, så ock för Mickelson. När Stenson för en gångs skull svajade på elfte, med bogey som resultat, var det absolut jämnt igen.

– Han (Mickelson) skulle inte backa, så jag visste att jag var tvungen att spela på toppen av min förmåga, sade Stenson.

Avgjorde på slutet

Men så kom det svenska vinnarrycket – imponerande långputtar på 14:e och 15:e hålet gav två birdies och en tvåslagsledning.

Den här gången mäktade Mickelson inte med en magisk upphämtning – samtidigt som Stenson klarade sig ur ett utsatt läge på det 16:e hålet.

När Stenson avslutade med en birdie på det 18:e och sista hålet var det hans tionde för dagen. 63 slag var åtta under par och tangerade Mickelsons nästan-rekord-runda från i torsdags.

Den 40-årige svensken – som 2013 blev historisk som den första golfaren i världen vinna både PGA-tourens slutspel och Europatourens penningliga samma år – har nu även skrivit svensk golfhistoria.

– Jag känner lättnad. Glädjen har inte hunnit komma än, sade Stenson.

– Jag har kämpat hårt, jag trodde på mig själv och gjorde det väldigt bra där ute.

Rekordresultat

I sitt tacktal bara minuter efter att segern säkrats tackade Stenson sin fru, sin familj, sina fans och sin caddie för allt stöd och hårt jobb som gjort söndagens seger möjlig.

Stensons 20 slag under par är också det lägsta segerresultatet i British Open-historien. Tiger Woods hade det tidigare rekordet med 19 under par. Trean i årets tävling, amerikanen JB Holmes, var 14 (!) slag sämre än segraren.

– Jag vill också tacka Phil (Mickelson). Det handlade om oss, vi spelade fantastisk golf och jag är glad att det var jag som vann.

En märkbart rörd Stenson avslutade med att tacka en god vän som avled bara en dag innan British Open-tävlingen började i torsdags.

– Tack Mike, den här är för dig, sade Stenson och kysste den legendariska pokalen.

Peter Morrison/AP/TT.
Henrik Stenson – svensk herrgolfs första majorvinnare.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset