Sport Sport-topp

Stenson i British Open-ledning

Henrik Stenson – i British Open-ledning inför söndagens avslutning.
Henrik Stenson – i British Open-ledning inför söndagens avslutning.

Henrik Stenson leder British Open inför det avslutade varvet.Den svenske världssexan gick runt Royal Troon på 68 slag, och är därmed ett slag före tvåan Phil Mickelson inför söndagens avslutning.– Det blir tufft i morgon, men jag ser fram emot det, säger Stenson, som kan bli historisk som första svenska herrgolfare att vinna en major.

Det var en imponerande insats under tuffa förhållanden som låg bakom avancemanget till förstaplatsen.

Stenson var ett slag efter amerikanen på morgonen, men lyckades tack vare en rivstart med tre birdies på fyra hål sno åt sig den tidiga ledningen.

Den växlade sedan fram och tillbaka under rundan, ett tag ledde Mickelson med två slag, men på det 14:e hålet vände det till Stensons fördel när han satte birdieputten medan amerikanen missade en kort parputt.

– Jag missade också rejält på hål 8 när jag halvduffade en wedge (slog för mycket i marken och för lite på bollen med en "lätthanterad" klubba) men långputten på det tionde hålet styrde upp skeppet. Och så är jag riktigt nöjd med avslutningen. Men det är lång väg kvar, det blir 18 tuffa hål i morgon. Jag ser verkligen fram emot utmaningen, säger Stenson.

Sex slag före trean

Ronderna 68–65–68 innebär tolv slag under par, Mickelson skuggar på -11 medan trean Bill Haas, USA, ligger på -6.

Nu blir det en riktig duell mot Phil Mickelson över 18 hål.

– Jag har spelat mycket med Phil i år av någon anledning. Vi spelade ihop i Augusta, i US Open, förra veckan, i Players... Han känns nästan som en spelkamrat, men jag måste verkligen ta fram mitt bästa spel för att slå honom. Han har varit en av de bästa spelarna i världen de senaste 15-20 åren, men jag ska inte titta för mycket på honom. Ska hålla mig till min spelplan.

Phil Mickelson var besviken med sin runda. Efter de två inledande dagarnas 63–69 sköt han nu en 70:a.

Än värre: Svingen var inte lika klockren som tidigare i veckan.

– Ibland är det enkelt och ser vackert ut, som de första två dagarna. Andra gånger är det svårare och ser riktigt illa ut, som i dag. Men jag har ändå skjutit tre rundor under par. Får jag bara ordning på min sving så kommer det här gå bättre, säger Mickelson.

Solen går kanske upp

Henrik Stensons spel har sett riktigt stabilt ut under hela veckan, kan han fortsätta med det blir han svårslagen.

Och kanske kan han ta hem den där första majorsegern för en svensk herrgolfare.

– Jag känner att jag har allt att vinna. Jag har några andra- och tredjeplatser i The Open redan, och känner inte att jag behöver några fler sådana. Det är 50/50. Kanske vinner jag, kanske förlorar jag. Solen kommer gå upp på måndag ändå, säger han och passar på att skoja lite.

– Ja, kanske inte i Skottland, men ändå.

TT: Kommer du sova gott i natt?

– Absolut. Jag sover alltid gott. Men det är klart att det kommer vara lite nerver i morgon, det är det alltid när man har chans att vinna en tävling. Men jag har fått nog med andraplatser, det handlar om att vinna nu.