Sport Sport-topp

Stenson i ledarboll med Mickelson

Regnet stoppade inte Stenson.
Regnet stoppade inte Stenson.

Henrik Stenson slog till med en imponerande 65-runda under den andra dagen av British Open.Det räckte hela vägen till ledarboll med Phil Mickelson på lördagen.– Det är roligare att spela golf när man inte måste springa in och ut under paraplyet hela tiden, men jag klarade det bra i dag, säger han.

Resultatet innebär att han ligger på sammanlagt nio slag under par efter 68–65, ett enda slag bakom ledaren Phil Mickelson (63–69).

Det var just förmågan att lyckas göra bra resultat trots vädret som låg bakom fredagens bästa runda.

– Det var ganska spelbart i början, jag kunde göra tre raka birdies, men efter det femte hålet började det "roliga". Det var bara att försöka hålla sig vid liv på 11, 12, 13. Det var ingen njutbar dag som golfare, men jag gjorde en av de allra bästa rundor jag gjort under sådana här förhållanden. Och jag är nöjd att jag lyckades hålla ihop det när det blev svårt, birdien på det tionde hålet är jag extra nöjd med för den kom när det var riktigt tufft, säger Stenson.

Gott humör

Det klassiskt skotska sidledsregnandet fick i vart fall inte sällskap av stormbyar, vilket gjorde att han lyckades hålla ihop spelet under de sista hålen, och kunde istället peta in nya birdies på hål 13 och 16.

Caddien Gareth Lord fick jobba hårt för att hålla Stenson på gott humör.

– Han fick slita en del med att hålla klubborna och bagen torr. Och vår banguide är helt genomsur, den behöver en stund med hårtorken för att fungera i morgon. Men det viktigaste var att jag kunde värma upp ordentligt innan regnet kom. Det är inte jätteroligt att stå still på rangen och slå slag efter slag i regnet, under rundan kan man i vart fall ta skydd under paraply emellanåt. Men jag har spelat i värre väder, på St Georges 2011 var det mycket värre.

Bra bunkerslag

Andraplatsen tar han – trots att det blir spel i lördagens ledarboll med Mickelson – med en stor nypa salt.

Det har ju bara spelats 45 minuter av fotbollsmatchen, liksom.

– Ja, hade det varit lördag eftermiddag nu så hade jag kanske tänkt annorlunda, men det är ännu långt kvar och finns många slag kvar där ute att missa. Vi får se hur det känns på söndag eftermiddag, det är ju då man vill vara med där uppe. Men jag är nöjd med hur jag spelade i dag, gjorde två riktigt bra bunkerslag och var dessutom rätt vara på greenerna. Jag gick ut i morse för att ta in några slag på Phil, och det blev mer än bara "några" så jag är nöjd så här långt.

Alexander Norén klarade kvalgränsen efter sina 70–72 och totalt ett över par. På lördagen spelar han tillsammans med engelsmannen Matthew Southgate.

David Lingmerth (sex över par), Kristoffer Broberg (nio över), Rikard Karlberg (tio över) Oskar Arvidsson (17 över) har alla spelat klart i The Open efter missad cut.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset